Nino Raspudić: Moguć je i rat i raspad BiH

 

Zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nino Raspudić izjavio je da je moguć rat i raspad BiH.

On je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne objasnio kako nas istorija uči da nikad nikakve opcije ne treba isključiti, ali da ono što je najvrijednije, gdje se nikada neće pogriješiti, je politika mira i pravde.

Raspudić navodi da se ne može voditi dijalog s onima koji pozivaju na sukob.

”Ono eventualno zašto to vrijedi ponavljati je obraćati se bošnjačkoj javnosti, biračima tih stranaka jer su i oni sluđeni ovakvom politikom, a političkoj klasi poput Izetbegovića ili ovih još ekstremnijih tobože građanskih stranaka objašnjavanje je gubljenje vremena“, rekao je Raspudić.

Pokušaje ukidanja konstitutivnosti naroda ocijenio je zločinačkom politikom, jer demontira samu srž Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje urednika i voditelja Miroslava Vasilja šta ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona Raspudić je naveo kako to može biti i svojevrsna prilika. „Treba učiniti sve da do toga ne dođe, nije to u našim rukama. Moramo nastojati izbjeći udar glavom u zid. Međutim, ako on i dođe nije kraj svijeta može poslužiti za neko otriježnjenje, ali definitivno nazad nema“, kazao je Raspudić.

Naglasio je da je moralna prednost Hrvata u BiH što za sebe ne traže ništa što ne bi dali drugim narodima. „Ni jedan Hrvat u BiH ne mašta o tome da on odredi ko će predstavljati Bošnjake ili Srbe u Predsjedništvu ili Domu naroda. Onda to daje i moralnu težinu zahtjevu na temelju onoga što stoji u Ustavu, odnosno Aneksu četiri mirovnog sporazuma – da tražiš za sebe ono što ti pripada“, rekao je Raspudić.

Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona smatra da se Republika Hrvatska ne treba postavljati na način da legitimnim predstavnicima Hrvata govori što bi trebali činiti.

„Hrvatska treba dati maksimalnu podršku interesima Hrvata u BiH onako kako ih artikulišu njihovi legitimni predstavnici. Hrvatski narodni sabor bi hitno, koliko je danas, trebao započeti s ozbiljnim zasjedanjem i napraviti strategiju šta ako do promjene Izbornog zakona ne dođe“, objasnio je Raspudić.

Da je on u nekoj od hrvatskih stranaka u BiH kaže već bi danas počeo razgovore i tražio što širi konsenzus među hrvatskim političkim strankama i široj zainteresiranoj javnosti za bojkot izbora.

 

Prethodni članakPODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U NEVESINJU: Svjedočiće 88 osoba, te osam zaštićenih svjedoka
Naredni članakIzabran najbolji sportista Nevesinja