Nevrijeme u Banjaluci i Modriči – vjetar nosio krovove kuća, led uništio ljetinu, kolaps u saobraćaju

Јaka kiša, led, vjetar koji je nosi krovove s kuća, kolaps u saobraćaju, epilog je nevremena koje je popodne zahvatilo pojedine dijelove Srpske.

Nevrijeme, koje je zahvatilo banjalučku regiju osim jake kiše koja je izazvala bujice i zastoj na putevima, veliku štetu pričinilo je u prigradskim naseljima Dragočaj i Mišin Han. Mještani kažu ovako nešto ne pamte. Pijavica je nosila sve pred sobom i u dva minuta uništila sve ono što su stvarali decenijama. Ako im grad i institucije ne pomognu, kažu da sami neće moći.

Milan Radovanović iz Lipovca u banjalučkoj mjesnoj zajednici Mišin han sve što je sa suprugom godinama stvarao, uništeno je u svega dva minuta.

Sa suprugom i sinom nalazio se u kući kada je počelo nevrijeme. Mnogo toga je kaže preživio, ali u ovoj nesreći trebaće pomoć.

Ista slika i sa druge strane magistralnog puta Banjaluka – Prijedor. Pijavica koja je protutnjala oko 14 časova oštetila je preko 20 kuća. U većini više nema uslova za život.

Današnje nevrijeme pored vjetra, donio je i velike pljuskove koji su u nekoliko minuta u pojedinim dijelovima grada izazvali poplave.

Na zapadnom trenzitu u jednom momentu saobraća je bio obustavljen.

U naselju Kočićev vijenac slična situacija. Ulice u potpunosti pod vodom, koja je prijetila da zaplavi i objekte.

U gradu i na okolnim saobraćajnicama dogodilo se i više udesa, što je dodatno usporilo i otežalo saobraćaj. Pod vodom su bili podrumi u kućama i zgradama, a voda je probila i u prostorije Narodne i univerzitetske biblioteci Republike Srpske odakle su bibliotekari spasavali knjige.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove grada apeluju na građane da sve probleme izazvane obilnim padavinama mogu prijaviti Komunalnoj policiji.

Nevrijeme je popodne zahvatilo i Modriču. Padao je led veličine oraha i duvao olujni vjetar.

Štete na usjevima su ogromne. Poljoprivrednici kažu da su najviše stradale žitarice.

Prethodni članakDodik nakon sastanka sa Varheljijem: BiH u totalnoj krizi – nema mogućnosti za dogovor
Naredni članakVarhelji: EU spremna za prvu tranšu iz plana rasta, ali čeka se budžet