Varhelji: EU spremna za prvu tranšu iz plana rasta, ali čeka se budžet

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji danas je u Sarajevu izrazio nadu da će vladajuća većina na nivou BiH što prije usaglasiti budžet za ovu godinu kako bi BiH mogla dobiti prvu tranšu sredstava iz plana rasta za Balkan.

– Mi smo spremni za prvu tranšu za BiH i prije ljetnje pauze, ali je potreban budžet institucija BiH – rekao je Varhelji u obraćanju novinarima nakon zasjedanja Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

Prema njegovim riječima, da bi BiH dobila prvu tranšu mora se vidjeti opredijeljenost za reforme i prije svega usaglašena reformska agenda na godišnjem nivou.

Varhelji je istakao da je danas u Sarajevu svima sa kojima je razgovarao uputio poruku da samo preuzimanjem odgovornosti i dodatnim naporima na ispunjavanju onoga što EU traži, umjesto svakodnevnih prepucavanja, može biti ostvarena evropska budućnost BiH.

Izrazivši zadovoljstvo što su učesnici današnjeg sastanka bili veoma jasni kada je riječ o putu BiH ka EU, Varhelji je poručio da su za dalji napredak na tom putu potrebni rezultati.

– BiH još treba da pređe osam koraka koje je postavio Evropski savjet u martu i da ubrza reforme – podsjetio je Varhelji.

On je naglasio da za odobravanje pregovaračkog okvira BiH treba da usvoji zakone o Sudu, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zaštiti ličnih podataka, te o graničnoj kontroli.

– Mi smo spremni da po hitnoj proceduri Evropskom savjetu uputimo prijedlog pregovaračkog okvira, ali da u u međuvremenu u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci svi moraju učiniti napore kako bi ova zemlja mogla da ostvari rezultate – zaključio je Varhelji. RTRS

Prethodni članakNevrijeme u Banjaluci i Modriči – vjetar nosio krovove kuća, led uništio ljetinu, kolaps u saobraćaju
Naredni članakKošarac od 5. do 8. juna na Forumu u Sankt Peterburgu