Najmanje 550 hodočasnika preminulo u Meki zbog toplotnog udara (VIDEO)

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika umrlo je tokom hadža u Saudijskoj Arabiji koje se ove godine ponovo odvija po veoma visokoj temperaturi, izjavile su diplomate.

Najmanje 323 umrlih su Egipćani, od kojih je većina podlegla posljedicama velike vrućine, rekle su arapske diplomate koje koordinišu akcije svojih zemalja.

– Svi Egipćani su umrli od vrućine, osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom naleta mase – rekao je jedan od diplomata.

Među umrlima je najmanje 60 Јordanaca.

Prema podacima AFP-a, broj smrtnih slučajeva dostigao je od početka hadža ukupno 577.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva imaju obavezu da dođu na ovo hodočašće barem jednom u životu.

Klimatske promjene sve više utiču na hodočašće, navodi se u saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca. U dokumentu se kaže da temperatura u oblasti gdje se izvode rituali raste za 0,4 stepena Celzijusova svake decenije.

Temperatura je u ponedjeljak dostigla 51,8 stepeni Celzijusovih u Velikoj džamiji u Meki, saopštio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Prethodni članakRadanović: Federalni organi sprovode silu iznad prava
Naredni članak“Volio bih da imam svaki dan ponekog da razgovaram” Gorštak Nikola godinama ŽIVI NA PLANINI BLIZU OSTROGA, bez struje i telefona (foto)