Mostarski novinar Saša Ibrulj predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’

 

Knjiga “Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih”, autora Saše Ibrulja, koja predstavlja retrospektivu rada ovog kluba kroz čitavu njegovu istoriju, promovisana je u utorak u mostarskom Centru za kulturu.

– Pokušao sam na jedno mjesto skupiti sve ono što je važno u istoriji ovog kluba, što se događalo u proteklih 100 godina i to staviti u kontekst istorije Mostara i BiH, odnosno usporednog razvoja grada i kluba koji je iz njega izrastao. Kad sam krenuo, shvatio sam da je to puno veći posao nego što sam mislio, najviše zbog toga što je arhiva nestala, odnosno sakrivena je prije Drugog svjetskog rata, pa je uništena poslije ovog rata, tako da je bilo jako teško sklopiti pravu sliku o istoriji Veleža – ističe autor.

Mišljenja je da ova knjiga potvrđuje kontinuitet ideje i identiteta Veleža od 1922. godine do danas.

– Knjiga otvara neke nove stvari koje se o Veležu nisu znale, ali i potvrđuje neke već poznate činjenice. U knjizi se nalazi sve od preduslova i razloga za osnivanje kluba u junu 1922. godine, preko burnih 1920-ih i 1930-ih, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog fudbala, pa sve do ratnih događanja u BiH, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina – kazao je Ibrulj.

Za razliku od klasičnih monografija kojima se obilježavaju ovakve godišnjice, ovdje, kako je kazao, ne dominiraju fotografije, kojih uopšte nema, niti statistički podaci, kojih ima mnogo, ali zapravo služe kako bi ilustrovaliono najvažnije, a to je priča o razvoju kluba kroz različite vremenske epohe.

Osim autora, na predstavljanju i otvorenoj panel diskusiji na temu “Velež; juče, danas, sutra” učestvovao je i legendarni fudbaler Veleža Džemal Hadžiabdić, istoričar Dragan Markovina, književnik Marko Tomaš, te direktor FK-a Velež Džemil Šoše.

Hadžiabdić, koji je bio dio legendarne BMV generacije, istakao je kako treba poštovati svaku generaciju Veleža.

– Ne treba se to uspoređivati i dijeliti, svaka generacija na jedan način zaslužna je za veličinu Veleža kao kluba i treba poštovati sve one koji su igrali u ovom klubu u bilo koje vrijeme – kazao je Hadžiabdić.

fena

Prethodni članakMostarsko proljeće: Predstavljena zbirka pjesama i strip doktorice Zdravke Mile Marijanović (foto)
Naredni članakAmerička ambasada oštro osudila odluke HDZ-a: Neodgovorno i neopravdano