Mostarsko proljeće: Predstavljena zbirka pjesama i strip doktorice Zdravke Mile Marijanović (foto)

U sklopu ‘Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar’ u utorak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena zbirka pjesama “Biseri života” te strip “Doktorica Baka i unuk Roko”, autorice Zdravke Mile Marijanović.

Autorica Zdravka Mila Marijanović je izjavila kako je sretna zbog ova dva djela, a dodala je kako je čitav život bila doktorica, te je u penziji počela pisati.

– Volim pisati za djecu, uradila sam dvije slikovnice, a “Doktorica Baka i unuk Roko” mi je prvi strip. Što se tiče zbirke pjesama “Biseri života”, sama riječ kaže odakle mi inspiracija. Moj grad, moja porodica, moji prijatelji su biseri života i svi su utkani u moje srce i niko to ne može istrgnuti – rekla je Marijanović.

Autorica je rekla kako obično piše kada joj dođe inspiracija.

– Moram vam reći da se to rodi u trenutku, napišete pa izbrišete pa doradite. Ono što osjećam to pišem, želim to prenijeti na papir, jer sve što ne napišete to se zaboravi – smatra ona.

U stripu, koji je ilustrovala Zrinka Ostović, susrećemo se s dječacima koji, od svoje bake doktorice, uče o važnosti prehrane.

– Strip je istinita priča, a govori o mom unuku kada je bio bolestan, vidjevši baku da je obučena kao ljekar, rekao da je njegova baka kuharica, a ne doktorica. S ovim stripom želim reći i da je svako zvanje izuzetno vrijedno i da ga treba poštovati. Strip je jako edukativan, pa se i moj unuku upoznao s tim što su virusi, što bakterije, što je zdrava prehrana – naglasila je Marijanović.

Čitav život je provela kao doktorica, a po njenim riječima, “emocija spaja dvije ljubavi, ljubav prema medicini i prema pisanoj riječ, a ljubav prema pacijentima i ljubav za razgovore s njima sam prenijela na papir.”

Recenzentica zbirke pjesama i stripa je književnica Anita Martinac koja je u svom obraćanju rekla kako se autoričinu zbirku pjesama može ostaviti u škrinju ljubavi generacijama koje dolaze.

– Pomno birani stihovi posvećeni bliskim osobama ili trenutcima za pamćenje u ovoj zbirci postaju svevremenski. Otrgnuti od autoričina srca i predani čitatelju imaju za cilj uljepšati živote svih kojih se dotaknu. Njezina umjetnička duša u zreloj dobi osjeća mir, prepuštena onom što voli – rekla je Martinac, nadodavši kako je Marijanović, nakon vrlo uspješne profesionalne karijere, opet ona mlada pjesnikinja što je bila u mladosti.

 

fena

Prethodni članakČović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela
Naredni članakMostarski novinar Saša Ibrulj predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’