Američka ambasada oštro osudila odluke HDZ-a: Neodgovorno i neopravdano

Američka ambasada u BiH večeras je poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Savjeta ministara bila neodgovorna i neopravdana.

“Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore”, navode iz Ambasade SAD-a.

Dalje ističu da ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija – nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

“Upravljanje, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane”, poručili su iz Američke ambasade.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH danas je, na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, glasao o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, a protiv je bio HDZ.

Zakonski rok do kojeg moraju biti osigurana sredstva za Opšte izbore ističe 19. maja odnosno 15 dana od raspisivanja izbora.

 

Prethodni članakMostarski novinar Saša Ibrulj predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’
Naredni članakČović: Moguće usvajanje dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska Mišela