MOSTAR: SABORNA CRKVA U MRAKU, UGAŠENA SVJETLA

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru već desetak dana je u potpunom mraku, što je izazvalo čuđenje građana Mostara koji su već navikli da ova građevina svijetli iznad grada i kao dragulj upotpunjava noćnu panoramu Mostara.

Na Sabornoj crkvi, koja je jedan od simbola ovoga grada, prošle godine, kada su završeni građevinski radovi djelimično je  postavljena iluminacija od tada je svojom ljepoto u noćnim satima plijenila pažnju i Mostarac i turista. Na crkvi, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada, prošle godine postavljena je trećina dekorativne rasvjete, ali je i to dalo čaroban izgled i crkvi i gradskoj panorami.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice sveštenik Duško Kojić u izjavi za Top Portal kazao je da je crkva već desetak dana u mraku zbog nemogućnosti Crkvene opštine da plaća previsoke račune za osvjetljenje.

”Nažalost, bili smo primorani da ugasimo rasvjetu, jer nismo u mogućnosti da plaćamo tako visoke račune za električnu energiju. Od gradonačelnika Mostara dobili smo obećanje da će Saborna crkva biti priključena na javnu rasvjetu, kao što su priključeni i svi veliki vjerski objekti u Mostaru. Imamo obećanje, ali nemamo nikakav odgovor iz Grada Mostara, niti realizaciju”, kaže Kojić.

On dodaje da će Saborna crkva biti u mraku sve dok se, kao i vjerski objekti, drugih vjerskih zajednica, ne priključi na javnu rasvjetu.

Načelnica odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara Amira Trbonja, koaj je nadležna za ovaj problem, navela je da pismeno zatražimo odgovor na pitanje što smo i učinili, te čekamo odgovor.

Kojić se nedavno osvrnuo na tešku situaciju i nedostatak sredstava za nastavak obnove crkve navodeći da ipak postoji jaka volja.

”Teška su vremena. Nastupio je period korone koji nas je omeo. Željeli smo da pokažemo odgovornost i naš vladika Dimitrije tražio je da donacije ne budu usmjerene prema Sabornoj crkvi već prema ljudima koji su pogođeni koronom i privredi, pa kada se svi oporave da ćemo tražiti donacije. Izgleda da se još uvijek nisu svi oporavili.”, kaže Kojić.

On dodaje da se nastoji raditi i malim koracima kako radovi ne bi bili u potpunosti zaustavljeni.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogromni posao da crkva bude onakva kakva je i bila.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice navodi da su do sada urađeni grubi građevinski radovi, a da je ostalo da se uradi uređenje enetrijera i partera.

”Uradili smo pripremu projektne dokumentacije za parter, a čeka se urbanistička suglasnost i potrebna sredstva. Potrebno je i da se završi rasvjeta i tu čekamo pomoć Grada Mostara. Potom da se radi dvorište, kapije, česme, horitkultura. U unutrašnjosti crkve treba da se uradi pod, te freskopis za koji će sigurno biti potrebno pet do osam godina”, kaže Kojić.

Priloge za obnovu su davali mnogi vjernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Najviše sredstava izdvojile su Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja. Njena obnova počela je 2010. godine. Nažalost, ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen, iako je od rata prošlo 27 godina. Saborna crkva u Mostaru nacionalni je spomenik i jedan od simbola grada na Neretvi.

Prethodni članakSjajna Lana Pudar izborila finale, danas pliva za medalju na Svjetskom kupu
Naredni članakOTVORENA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA IDENTITETI-KULTURE-JEZICI