MOSTAR: Otvorena izložba ”150 godina od osvećenja Sabornog hrama”

Izložba pod nazivom ”150 godina od osvećenja Sabornog hrama” čiji su autori protojerej Marko Gojačić, arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski i jeromonah Teofil, nastojatelj Manastira Duži otvorena je večeras u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru koje se obilježava ovoga vikenda u Mostaru, a centralni događaj je dolazak srpskog patrijarha gospodina Porfirija koji će u Sabornoj crkvi služiti liturgiju u nedjelju 24. septembra.

Autor izložbe sveštenik Marko Gojačić kazao je da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru nešto najljepše što imaju pravoslavni hrišćani u dolini Neretve.

”Saborna crkva je jedan od tri stuba pravoslavlja pored Prebilovaca i manastira Žitomislić. Ova crkva je kao gora visoka iz pjesme vladike Nikolaja Velimirovića koja govori kako je gora bila lijepa, pa se srušila i ponovo napravila”, kazao je Gojačić.

On je naglasio da su brojni episkopi hercegovački, kao i mnogobrojno sveštenstvo dali doprinos u izgradnji i obnovi ovog velelepnog hrama, te doprinos da se u ovom hramu živi i Bogu uznose molitve.

”Svi su dali jako veliki doprinos da imamo ovako veliki i lijep hram i nadamo se da će se on uskoro završiti”, kazao je Gojačić.

Izložba je podijeljena u tri dijela, prvi od 1873. do 1941. godine, drugi od 1941. do 1992. godine, te treći od 1992. do danas.

Jeromonah Teofil kazao je da je kroz izložbu napravljeno foto-istorijsko putovanje kroz isoriju postojanja Sabornog hrama. ”Vladika Atanasije nam je stalno govorio da je obnovljenje ključni pojam hrišćanstva i da treba da obnovimo sebe da bi obnovili i hram i naše porodice i našu otadžbinu, da Bog da. Nadam se da će ova izložba biti jedan mali doprinos obnovljenja kako naših života, tako i unutrašnjosti Sabornog hrama u Mostaru da nam zasija svima i da u njemu uzdižemo neprestane motive Bogu”, poručio je jeromonah Teofil.

Izložbu je uveličao hor pri Staroj crkvi u Mostaru na čelu sa vjeroučiteljicom Zoricom Gojačić koji je izveo pjesmu ”Gora visoka”. Izložbi je prisustvovao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, nekadašnji mostarski paroh Radivoje Krulj, te brojni sveštenici i posjetioci.

Prethodni članakMOSTAR DOČEKUJE PATRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA
Naredni članakPronađena Trebinjka Marija Spaić