MOSTAR DOČEKUJE PATRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA

Patrijarh srpski Porfirije boraviće u posjeti Mostaru u subotu 23. i nedjelju 24. septembra povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice koja je još uvijek neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine, te pozivamo vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha u subotu u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu, poručio je starješina Saborne crkve Duško Kojić.

”Pozivamo sve pravoslavne iz Mostara, doline Neretve, i cijele Hercegovine da dočekaju patrijarha Porfirija ispred Saborne crkve Svete Trojice u subotu u 19 časova gdje će bit služena kratka služba – doksologija njemu u čast i gdje će se on obratiti vjernicima. Pozivamo vjernike da prisustvuju božanstvenoj liturgiji u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu”, kazao je Kojić.

On je naveo da patrijarh Porfirije na Aerodrom Mostar dolazi u subotu 23. septembra u 12 časova gdje će ga dočekati episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara. ”Nakon toga patrijarh dolazi u Manastir Žitomislić u 13 časova i poziv je vjernicima da dođu i dočekaju patrijarha, zatim ide u Prebilovce. Patrijarh u Mostar dolazi u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18 časova”, kazao je Kojić.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić izjavio je na konferenciji za novinare da je dolazak patrijarha Porfirija u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u Mostaru i dolini Neretve.

”Dolazak njegove svetost velika je radost za sve pravoslavne u Mostaru, u dolini Neretve, u Hercegovini i imaće veliki značaj za duhovnu obnovu naroda na ovom području. Mi se osim obnove Sabornog hrama bavimo i obnovom duhovnog života na ovom prostoru”, kazao je Kojić.

On je naveo da je posljednji put prije 90 godina u Sabornoj crkvi u Mostaru služena patrijaršijska liturgija. ”Vjerovali smo da ćemo do ovoga velikog jubileja, 150 godina od osvećenja Sabornog hrama biti završena obnova i da će tada biti osvećenje, ali nažalost nismo uspjeli završiti obnovu Saborne crkve. Bilo je mnogo faktora koji su nas zaustavili, kao što je bila pandemija korone, ali i još niz razloga”, kazao je Kojić.

Prethodni članakNestala Marija Spaić iz Trebinja, mole se građani da sve informacije jave policiji
Naredni članakMOSTAR: Otvorena izložba ”150 godina od osvećenja Sabornog hrama”