Mladi iz regije družili se i volontirali u Mostaru

Devet mladih s teritorije Zapadnog Balkana volontiralo je na Mostar Street Arts Festivalu od 05. do 12. septembra. Naime, oni su bili angažovani na brojnim volonterskim zadacima tokom festivala, a imali su i priliku posjetiti veliki broj turističkih atrakcija Hercegovine.

Najveći broj njih boravio je u Mostaru, ali i BiH po prvi put. Oni su pomagali su u stvaranju murala, realizaciji kulturnih aktivnosti te dali značajan doprinos odvijanju aktivnosti festivala koji je oživio ulice Mostara, saopštili su organizatori.

“Tokom ovog iskustva upoznao sam nove ljude sa različitih krajeva svijeta, mogu reći da sam naučio dosta kako o drugim kulturama, tako i o kulturi BiH. Za vreme festivala sam imao priliku uraditi nešto novo, tako da sam vrlo sretan što sam došao ovde i pomogao u provođenju ovog festival”, kazao je volonter iz Kosovske Mitrovice Miloš Vučinić.

Volonterka iz Albanije Sidorela Pere iz grada Korce dodala je kako je ovo prvi put da je posjetila Mostar, ali da je već svojim prijateljima najavila da će se sigurno vratiti skupa. Mladi su Mostar posjetili u sklopu ROUTE WB6 Regionalnog Volonterskog programa razmjene, a glavni cilj ROUTE WB6 projekta je promovisanje regionalnog volontiranja kao alata kojim se smanjuje društvena i etnička distanca među mladima u regiji.

Prethodni članakPROJEKAT E-BEBE ZAŽIVIO I U NEVESINJU
Naredni članakUljarević: Pogoršana epidemiološka situacija u Nevesinju, registrovana 24 nova slučaja