PROJEKAT E-BEBE ZAŽIVIO I U NEVESINJU

NEVESINJE- Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić posjetila je danas Nevesinje i s načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem  razgovarala o projektu e-bebe, te aktuelnoj situaciji i funkcionisanju opštine.

Ministar Senka Jujić nakon sastanka je kazala da je glavna tema razgovora bio projekat e-beba.

”To je jedna divna priča za koju je odvojeno mnogo sredstava i vremena. Taj projekat je zaživio i zaključno sa avgustom ove godine sve jedinice lokalne samouprave koje na svom području imaju bolnice sa porodilištima uključene su u ovaj projekat”, navela je Jujićeva.

Podsjetila je da se sada prilikom rođenja djeteta, od upisa do izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu sve odvija elektrnonskim putem, a prvi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo roditelji dobijaju na kućnu adresu. ”Nosilac ovog projekta jeste Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, a pored njih aktivni učesnici i impelmentatori jesu Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo je jedan kompleksan i složen sistem koji za krajnji cilj ima što kvalitetniju uslugu prema našim građanima”, navela je Jujićeva.

Ona je napomenula da se Bolnica Nevesinje u ovaj projekat uključila početkom avgusta.

Ministarka Jujić istakla je da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave grantovima sufinanasira projekte u nerazvijenim i izrazito  nerazvijenim opštinama, te da je u proteklih nekoliko godina za projekte u Nevesinju izdvojeno preko 400. 000 maraka.

 

”Ja se nadam da će opština Nevesinje i dalje aplicirati sa kvalitetnim projektima”, dodala je ministarka.

 

Načelnik Avdalović kazao je da je na sastanku razgovarano prije svega o projektu e-bebe koji podrazumijeva posebne procedure za opštine i gradove u kojima postoje porodilišta. ”Cilj je da se procedure skrate i pojednostave, što je dragocjeno i za roditelje i za radnike i za matičare, za CIPS i porodilište. U našoj opštini projekat je počeo 3. avgusta i već je na takav način prijavljeno 38 beba”, naveo je Avdalović.

On ističe da će projekat fukcionisati i dalje bez ikakvih problema.

Avdalović je dodao da je ministarku upoznao i sa opštim stanjem u opštini, epidemiološkom situacijom, te problemima i ciljevima. ”Razgovarali smo i o potencijalnim projektima na koje ćemo aplicirati putem Ministarstva uprave i lokalne samouprave prema međunarodnim donatorima u koje bi se Ministarstvo moglo uključiti da pomogne našoj opštini”, kazao je Avdalović.

Jujić je obišla šalter salu u opštini Nevesinje, kao i Dom zdravlja gdje je zamjenik direktora Milosav Uljarević upoznao sa funksionisanjem Doma zdravlja, te epidemiološkom situacijom u Nevesinju.

Prethodni članakIz MUP Srbije tvrde “Lažni navodi o maltretiranju sina crnogorskog premijera”
Naredni članakMladi iz regije družili se i volontirali u Mostaru