Martinović o formiranju Vlade HNK: Pregovori su u završnoj fazi

Godinu dana poslije izbora nova vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) nije formirana.

Po riječima predsjednika mostarskog SDP-a Armana Zalihića, još uvijek se vode stranački pregovori, a novih informacija, kao ni dogovora, i dalje nema.

– Nema novih informacija i o tome nešto više može reći predsjednik naše kantonalne organizacije koji je sudjelovao u svim ovim pregovorima, tako da ne bih iznosio neke paušalne zaključke – kazao je novinarima predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDP-a BiH Arman Zalihić pred početak sjednice kantonalne skupštine.

Vode se razgovori

Potvrdio je kako se i dalje vode razgovori između stranaka, ali još uvijek bez konkretnog rješenja.

– Razgovora ima sa svima, ali još uvijek nije postignut nikakav dogovor – naglasio je Zalihić.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao je kako su pregovori u „završnoj fazi“.

– Ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma – kazao je Martinović.

“Završena stvar”

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić kazao je kako se on ne usudi reći da je to „završena stvar“.

– Postoje pregovori i veliki postotak usuglašenih stvari. Odavno idemo k usuglašavanju stvari koji bi se trebali riješiti u nekoliko dana kako bismo dobili sporazum. Preduslov svih kadrovskih rješenja je okvirni sporazum koji je put kojim Vlada treba ići i mislim da je to u dobra doba posloženo i da ćemo doći u kadrovska i resorna rješenja – kazao je Alić.

U Skupštini HNK HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika.

Prethodni članakKokanović se na šokantan način pokušao opravdati za ubistvo policijskog inspektora
Naredni članakSGV: Srbi Federacije BiH energično odbacuju namjere Dodika