SGV: Srbi Federacije BiH energično odbacuju namjere Dodika

”Srbi Federacije BiH, koji žive u gotovo svim opštinama, energično odbacuju namjere Dodika i njegovih istomišljenika o “sporazumnom mirnom razlazu Federacije i RS” i traže od predsjednika RS da svoje ponašanje i djelovanje svede u okvire realne politike zajedničkog života i djelovanja svih naroda i građana BiH”, saopšteno je iz Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH.

“Osuđujemo politiku djeljenja, cijepanja i razdvajanja i zalažemo se za afirmaciju zajedničkog života i djelovanja sve tri nacionalne skupine u BiH”, poručili su iz SGV – Pokreta za ravnopravnost u BiH.

Iz Srpskog građanskog vijeća su podsjetili da se “neposredno nakon što je u subotu, ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, Milorad Dodik obratio javnosti i ponovio stare, već dobro poznate stavove i svoja ubjeđenja da u državi Bosni i Hercegovini jedino što vrijedi, što je živo, što ide naprijed je – Republika Srpska”.

Kako se dodaje u saopštenju SGV-a, ništa novo nije ni to što je ponovio da je BiH “državna zajednica”, koju Srbi ne vole.

“Dodikovo ubjeđenje da će se morati desiti to da SNSD pokrene sporazum o mirnom razlazu Federacije i RS, s krajnjim ciljem SNSD-a “srpsko ujedinjenje”, je krajnje nerazumno, neshvatljivo i upitno i što, uvjereni smo, ne bi prošlo bez težih i čak tragičnih posljedica”, poručili su iz Srpskog građanskog vijeća.

Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini je svih ovih trideset godina postojanja, rada i djelovanja opredijeljen za cjelovitu, nezavisnu i nedjeljivu BiH, državu tri konstitutivna i drugih naroda i građana, navodi se u saopštenju.

Prethodni članakMartinović o formiranju Vlade HNK: Pregovori su u završnoj fazi
Naredni članakMILIVOJEVIĆ: SGV PREDSTAVLJA SAMO SVOJE MENTORE IZ SARAJEVA, A NIKAKO SRBE U FBiH