Ljekari u Federaciji najavljuju štrajk

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH upozorio je federalnu vladu da će, ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, ljekari širom Federacije donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja.

Iz Sindikata ukazuju da je na Vladi FBiH da napravi korak, da to zaustavi i pokaže da brine jednako i o stanovništvu u malim, kao i u velikim kantonima.

Prije četiri mjeseca Vladi FBiH Sindikat je predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, prenose federalni mediji.

– Do danas smo sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali o tome kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i o problemu odlaska doktora iz malih kantona – istakli su iz Saveza i napomenuli da je od tada prošlo 40 dana i da još nema odgovora od federalne Vlade.

Iz Saveza navode da Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

– Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 časa dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 odsto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo ljekarima da ostanu u malim sredinama? – upitali su iz ovog sindikata.

Prethodni članakNovaković Bursać: Zakonima usvojenim preglasavanjem srpskog člana biće presuđeno u PS BiH
Naredni članakRonaldo se za BiH sprema igrajući košarku