Kordić: U 2021. je moglo bolje, ali sam zadovoljan

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić osvrnuo se danas na godinu koja je na izmaku i izrazio optimizam u bolje sutra.

”Ovo jeste izazovna godina bila, imali smo puno posla nakon osam godina nepostojana Gradskog vijeća. Uvijek se može bolje i više, ali ako me pitate jesam li zadovoljan – onda mogu reći da jesam. Puno Odluka smo donijeli, sad nam valja u 2022. sve te Odluke provesti da zažive i da se počnu primjenjivati”, rekao je Kordić.

Gradonačelnik se ovrnuo na niz važnih pitanja u Mosaru i naglasio da u Mostaru ”nemate luksuz baviti se samo jednom temom, nego mnogo njih obzirom na zapuštenost godinama”.

Kordić se osvrnuo i na temu Aerodroma Mostar, te izrazio optimizam.

”Aerodrom je vječita tema u Mostaru od početka mandata. I ja imam osjećaj da idemo u dobrom smijeru. Za pokretanje Aerodroma trebaju vrlo ozbiljna finansijskih sredstva i uz sve druge probleme u javnim preduzećima, izazovno je bilo naći mogućnosti za svako preduzeće da im pomognemo i da stanu na noge. Sa Kantonom ste vidjeli to da smo potpisali jedan Sporazum u kojem rješavamo jedan stari dug koji je napravljen na konto najma a što je u vlasništvu Grada Mostara. Mislim da je win-win situacija. I plan nam je da ukoliko ne bude nekih otežavajućih okolnosti oko covida, potpomoći Aerodrom Mostar da letovi krenu konačno”, naglasio je gradonačelnik.

Kordić se osvrnuo i na istorijski uspjeh plivačice Lane Pudar i pitanje izgradnje olimpijskog bazena: Gradonačelnik je rekao da ”izgradnja nije jednostavna, ali da će se iznaći mogućnost”.

”Što se tiče olimpijskog bazena u Mostaru, dosta sam ovih dana govorio o tome. U proračun smo stavili i novac za projektnu dokumentaciju i bavimo se tom temom. Nažalost, nije izgradnja najjednostavnija stvar na svijetu pogotovo uz sve probleme koje imamo u Mostaru, kad su u pitanju finansije i javna preduzeća. Siguran sam da ćemo sljedeće godine iznaći mogućnost i početi s izgradnjom”, objasnio je Mario Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić je govorio o Odluci o postupku i uslovima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju. Kazao je i da je prva Odluka bila dobra, ali da su u praksi uočene manjkavosti, te da je odlučeno da se donese nova.

Na kraju je Marić do kraja godine najavio još jednu sjednicu.

”Ostalo je pitanje Statuta Grada Mostara, da to riješimo. Nadam se da ćemo i to brzo doći i da ćemo do kraja godine usvojiti proračun Grada Mostara. Bilo je mjeseci kad smo imali 2-3 sjednice GV i postoji dobro raspoloženje za rad”, rekao je Marić.

 

Prethodni članakKreće naplata parkinga u Mostaru
Naredni članakNAJBOLJI BUDŽET HNK DOSAD, I PO VISINI I PO STRUKTURI