NAJBOLJI BUDŽET HNK DOSAD, I PO VISINI I PO STRUKTURI

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na 11. vanrednoj sjednici usvojila Budžet HNK u iznosu od 264.948.520 KM i Zakon o izvršenju Budžeta HNK za 2022. godinu.

„Ovogodišnji Budžet donosimo u svjetlu pandemije, te globalne zdravstvene i ekonomske krize. Uprkos tome,  uspjeli smo očuvati stabilnost javnih finansija, zadržati postojeće nivoe prava, ali i razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške. Uvećali smo sredstva za ekonomiju, poljoprivredu i turizam, te ćemo uskoro potpisati Sporazum s Gradom Mostarom putem kojega izdvajamo skoro 8 miliona KM za Aerodrom Mostar. Takođe, ostajući ustrajni u našem cilju da budemo Vlada cijelog Kantona, podržavamo strateške projekte jedinica lokalne samouprave, te brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi i drugim područjima bitnim za cjelokupni razvitak. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obaveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Budžeta,“ kazao je predsjednik Herceg.

Takođe, dana je suglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2021. godinu,  Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu, te Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoline HNK za 2022. godinu.

Uz to, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Prethodni članakKordić: U 2021. je moglo bolje, ali sam zadovoljan
Naredni članakMostar-Udes tri automobila na Bulevaru