Kreće naplata parkinga u Mostaru

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je danas Odluku o naplati parkinga u Mostaru.

Pokušaj određenog dijela vijećnika da amandmanima smanje cijene parkinga nije uspio, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić poručio je da će se o ovom pitanju razgovarati ponovo i da bi on bio sretan da se subvencionira parkin svim građanima Mostara, ali da to nije sada realno očekivati.

Ono što je promijenjeno u odnosu na izvornu odluku jeste amandman o zimskoj vremenu naplate.

U odluci koja je usvojena parking zone podijeljene su u dvije zone, a Ivan Barbarić, direktor Mo-Parkinga, je rekao da je jedan od razloga za spajanje dvije zone taj što stanovnici treće zone, gdje ima malo uličnog parkinga, nije omogućavala puno tim stanovnicima i nije ih motivisala da kupe mjesečnu kartu te će im omogućiti da kroz drugu zonu da im omogućimo parkiranje na oko 85 posto parkinga u gradu.

Dodao je da nova odluka ne predviđa ”kandže” i pauk jer to nije u skladu sa zakonom. ”Pauk se pokazao i ekonomski neisplativ. Mostar parking nema nadležnost za pločnike, zelene površine nego samo za označena mjesta i tu nam pauk neće puno pomoći i nemamo nadležnost niti isplativost”, rekao je Barbarić i dodao kako su definisane i lokacije na kojima bi se mogle raditi javne garaže.

Gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako iza čitave odluke stoji ”vrlo ozbiljna analiza”, ali i da preduzeće kreće s tri milijuna KM minusa.

”Sve ono što mi danas želimo ne donosi Djeda Mraz za Božić nego to košta. Cijene Mo Parkinga su računate na bazi da imamo pristojno javno preduzeće, plaća uredno svoje obaveze, održava parking”, rekao je Kordić i dodao da je umjerena i realna odluka i najjeftiniji i najsigurniji način osiguranja parkinga.

Podsjetimo a je prema odluci koju su mediji ranije objavili napisano da će rezervacija parking mjesta u Zoni I u Gradu Mostaru koštatie 3.500 KM godišnje dok će u Zoni II ta usluga biti za hiljadu maraka jeftinija.

Kada su cijene u pitanju, sat korištenja parkinga u Zoni I biće 1,50 KM a u Zoni II 1 KM.

Dnevna parking-karta koštaće 20, odnosno 15 KM, a stanar u zoni naplate plaćat će 25 KM u prvoj zoni ili 15 KM u drugoj.

Povlaštena karta za fizičke osobe – stanar u zoni naplate – godišnje će plaćati 225,00 KM u prvoj i 135,00 KM u drugoj zoni.

Povlaštena mjesečna parking-karta za fizičke osobe – stanar izvan zone naplate iznosit će 40,00 KM, a godišnja 360,00 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe – zaposlenik mjesečno će plaćati 40,00 KM ili godišnje 360,00 KM u prvoj ili 270,00 KM u drugoj.

Pravo na povlaštenu kartu imaju fizičke i pravne osobe sa prebivalištem odnosno sjedištem na području Grada Mostara.

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu radnju mjesečno će u prvoj zoni plaćati  100,00 KM, a u drugoj 75,00 KM.

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu ranju godišnje će za parking izdvajati 900 KM odnosno 675,00 KM, ovisno o zoni.

Povlaštena karta za posebne grupe mjesečno će koštati 5 KM, a godišnje 45 KM.

Parkirna mjesta za vozila osoba s invaliditetom su besplatna a Grad bi trebao osigurati 10 odsto parkinga za ove osobe od ukupnog broja označenih parkirnih mjesta. Izdavanjem povlaštene parking karte korisniku Mostar Parking se ne obavezuje za istog osigurati kontinuirano slobodno parking mjesto.

Rezervacija parking mjesta za jedan mjesec u prvoj zoni košta 320 KM, a u drugoj 220 KM, a na jednom javnom parkiralištu može se dozvoliti rezervacija najviše do 10% parking mjesta.

Komercijalna parking karta mjesečno će koštati 150 KM u prvoj i 100 KM u drugoj zoni. Građani će plaćati i 10 KM troškove slanja obaviještenja, odnosno opomene zbog neplaćanja.

Radno vrijeme na javnim parkiralištima na kojima se naplaćuje parkiranje je od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 15 sati.

Novčanom kaznom u iznosu od 200 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba koje je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost čije je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se korisnik koji zaustavi ili parkira vozilo na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu te odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj, navedeno je u odluci.

 

Prethodni članakU HNK počela kampanja ‘Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja’
Naredni članakKordić: U 2021. je moglo bolje, ali sam zadovoljan