Konaković: Usvojiti zakone iz 14 prioriteta

Političari u BiH imaju cijeli juli i pola avgusta da usvoje neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU i da se dodatni fondovi približe BiH, izjavio je danas ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković.

Konaković je naglasio da pitanje sudija Ustavnog suda BiH mora biti riješeno prije ulaska BiH u EU, te da je logično da tada sudije budu iz BiH, kao i da je prijedlog stranke Narod i pravda čiji je lider da se oni “biraju prema posljednjem popisu”.

– Da otvorimo teme, da vidimo kako se to može riješiti, ali nikako ne treba udarati na ustavni poredak BiH – rekao je Konaković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

Konaković kaže da stranka Narod i pravda neće kočiti procese u BiH.

On je današnju sjednicu Savjeta ministara ocijenio kao “interesantan mali test” zbog toga što su, kako kaže, ministri “došli sa grčem u stomaku” nakon svega što se desilo na političkoj sceni.

– Pokazali smo da je važno raditi svoj posao i pokušavati napraviti neke dogovore jer samo od toga građani BiH imaju koristi. Mora se raditi, jer kada se sve blokira najveću cijenu će platiti građani BiH – kaže Konaković.

Prethodni članakKlokić: Političkim konsenzusom otvoriti put ka EU
Naredni članakMuškarac uhapšen zbog sumnje da je prijetio Plenkoviću i članovima Vlade Hrvatske