Klokić: Političkim konsenzusom otvoriti put ka EU

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ukazao je da se u 14 ključnih prioriteta EU navodi da je neophodno reformisati Ustavni sud i rješavanje pitanje međunarodnih sudija i dodao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske govori upravo o rješavanju ovog pitanja.

Srpska je prošle sedmice pokazala dobru volju i predložila pokretanje rješavanje tih 14 prioriteta kako bi se “otkočio” već dugo zakočeni put približavanja EU.

– Međutim, predstavnici iz FBiH su to glatko odbili. Oni izgleda očekuju podršku predstavnika Zapada kako bi ostvarili svoju zamisao, a to je unitarna BiH – naveo je Klokić gostujući u našem Јutarnjem programu.

Klokić naglašava da su iz Delegacije poručili da je reforma Ustavnog suda BiH stvar dogovora domaćih politički partnera koja treba biti potvrđena u PS BiH. Partneri u FBiH, kaže Klokić, smatraju da taj proces treba da odredi neko treći.

– To je naš put i to se tiče samo nas. Mi smo akteri koji odlučuju o svojoj sudbini. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske govori upravo o rješavanju ovog pitanja, pokazujući tako da želimo sami da odlučujemo o svojoj sudbini – ističe ministar.

On ističe da ljudi koji su na pozicijama hoće na nakaradan i nedemokratski da rješavaju probleme i da razgovaraju o Srpskoj a ne sa Srpskom.

– Potreban je politički dijalog svih aktera u BiH kako biismo pronašli minimum konsenzusa da bi BiH krenula ka evropskom putu – zaključio je Klokić.

Prethodni članakUšli smo u VoLTE svijet!Kompanija m:tel od jula mjeseca i zvanično pustila VoLTE mrežu u komercijalnu upotrebu!
Naredni članakKonaković: Usvojiti zakone iz 14 prioriteta