Dodik se sastao sa Konakovićem u Banjaluci “Usaglasiti zakon o spoljnim poslovima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci da je sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem razgovarao o usaglašavanju zakona o spoljnim poslovima.

Razgovarali su o brojnim pitanjima i razvojnim projektima. Nakon što su razmijenili “zapaljive” izjave putem medija, obojica poručuju kako je najvažnije, bez obzira na razlike, da razgovaraju i postižu kompromise.

– Razgovarali smo o mnogim pitanjima u želji da deblokiramo stvari i postignemo veći stepen razumijevanja. Danas se razgovaralo o tome da prilagodimo i usaglasimo zakon o ministarstvu vanjskih poslova. Iduće sedmice ćemo imati sjednicu zajedničke komisije na kojoj ćemo pokušati postići dogovore. Cijenimo napore ministra da konačno BiH, nakon svih ovih vremena, ima zakon koji će regulisati ovu oblast, ali isto tako mislim da treba svi zajedno da radimo na tome –  rekao je Dodik.

Konakovic - Dodik

Istakao je kako oni nisu nikada pravili probleme za Južnu konekciju.

– Spremni smo glasati za to čim dođe na dnevni red. Govorili smo da postoji određeni stepen nesaglasnosti između bošnjačke i hrvatske strane da ne može to da se uslovljava Istočnom konekcijom. Razgovaraćemo o donaciji koju šalju SAD u vezi defanzivnih helikoptera. Želimo da se upoznamo s detaljima, nemamo problem da razgovaramo o tome i drugim pitanjima –  rekao je Dodik.

Naveo je i kako žele razgovarati o 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH te da se postigne dogovor, ali ističe kako Evropska unija svojom politikom nije stimulativna u pogledu održavanje volje za evropskim putem.

– Zahvaljujući ministru, vidjećemo se s Varheljijem koji dolazi u Sarajevo 17. ili 18. maja i razgovarati o tome.  Bez obzira na neke izlete koje i ministar i ja u javnom diskursu kažemo, pa se tumači na ovaj ili onaj način, mislim da imamo dosta razloga i ujednačen pristup kako bi se trebalo kretati – uslovljavanje ne, već rješavanje onoga što možemo, ono što ne neka čeka drugo vrijeme –  rekao je Dodik.

Konaković je naveo su razgovarali i o saradnji dviju entitetskih vlada, s obzirom da je formirana Vlada FBiH.

– To su dvije vlade koje su važne za život običnog čovjeka. Trebamo se vratiti u vrijeme kada su dvije vlade bolje sarađivale. Predsjednik Dodik je rekao nekoliko važnih stvari. Mi se zapravo još upoznajemo na ovom putu funkcionisanja, svjesni da je ranije bilo dosta nepovjerenja i izigranih dogovora, da stvari nisu funkcionisale te da nije lako na riječ i telefonom rješavati stvari. Ovo Vijeće ministara riješilo preko 400 pitanja koja nisu riješena godinama. Konstatovali smo da bez obzira na neke razlike, postoje pitanja o kojima se možemo dogovoriti bez uslovljavanja bez obzira na neke naše javne istupe. Projekti u BiH da se rješavaju i podiže ekonomska slika, rastu plate… Učinit ćemo maksimalni napor da se dese. U razgovorima sa zvaničnicima EU govorio sam o fenomenu reformi koji su za BiH bolne, čine našu ekonomiju slabom, a nemaju benefite. Očekujemo razumijevanje – rekao je Konaković.

Kazao je kako će se razvojni projekti o interkonekcijama ubrzo naći na Vijeću ministara.

– Biće još nekih naših javnih nesuglasica, ali biće puno sastanaka i razgovora kako bi se rješavale stvari koje nisu bile rješavane. Danas je 100 dana Vijeća ministara i to je neuporedivo s prethodnim sazivom zbog političkih podmetanja. Danas, u svjetlu dešavanja u Srbiji, imamo dodatnu odgovornost da ovo društvo činimo zdravim i boljim, da se mi političari što više sastajemo i dogovaramo, da našoj djeci i unucima šaljemo bolju sliku, mijenjamo sliku generalno o BiH, više optimizma i nadanja. Apelujem da se okrenemo kompromisima – poručio je Konaković.

Danas je razgovarano i o zaštiti domaće proizvodnje i proizvođača te su najavljeni i koraci u tom smjeru.

On je rekao da Srpska nikada nije pravila problem u vezi sa južnom gasnom konekcijom i spremna je da za ovaj prijedlog glasa, ali se ovo pitanje ne smije uslovljavati istočnom gasnom konekcijom.

Prethodni članakUGAŠENI MLADI ŽIVOTI Ovo su neke od žrtava tragičnog događaja u kom je stradalo 8 osoba
Naredni članakMOSTARCI SE UPISALI U KNJIGU ŽALOSTI: Milivojević uputio saučešće u ime Gradskog vijeća