Klokić: Moguće vratiti poljuljano povjerenje građana u EU

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je, uprkos padu podrške građana Srpske za ulazak BiH u EU, koja se sa 54 svela na 38 odsto, poljuljano povjerenje moguće vratiti, ali je potrebno približiti ljudima šta je to dobro što EU može da donese građanima.

Klokić tvrdi da su benefiti od ulaska u EU brojni, ali da je očigledno da građani nisu ostali ravnodušni na sankcije zvaničnicima Republike Srpske i sve jače pritiske Zapada na Srpsku.

– Postoji u istraživanjima i određena doza zabrinutosti građana za opstanak Republike Srpske zbog pritisaka, ali moja je obaveza, ali i želja da kažem da su integracije i procesi neminovni, ali ništa neće biti na štetu Srpske i naroda, već isključivo na korist. Vlada Republike Srpske ostaje opredijeljena evropskom putu. Radimo isključivo ono što je dogovoreno u okviru mehanizma koordinacije, a to znači ne na bilo čiju štetu, već isključivo u zajedničkom interesu – rekao je Klokić za “Glas Srpske”.

On je smatra da je mnogo informacija koje se objavljuju, pa se čini da do građana ne dopiru precizne poruke, te da dio odgovornosti za nedovoljnu promociju EU potencijala nosi i Direkcija za evropske integracije u BiH.

– Što se nas tiče – pojačaćemo preciznije informisanje građana i nastaviti da koordinišemo republičke organe na putu ka punopravnom članstvu – istakao je Klokić.

Govoreći o određenim benefitima ulaska u EU, Klokić je ocijenio da čak i trenutna faza sa kandidatskim statusom znači više novca, tačnije – više prilika za korištenje pretpristupnih fondova, posebno iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri, koji nagrađuje rezultate.

– Što smo bliže punopravnom članstvu, bliže smo strukturnim i kohezionim fondovima. Šta to znači? Hrvatska je, recimo, u prvih šest godina otkako je postala članica iz ovih fondova imala na raspolaganju 10,6 milijardi evra. Dovoljno je reći da kohezionom politikom EU do 2027. godine planira otvaranje 1,3 miliona novih radnih mjesta. To je ono u čemu i Republika Srpska vidi prednost –  naveo je Klokić.

Kada je riječ o radu predstavništava Republike Srpske, Klokić je rekao da su ona ispunila svoju ulogu jer je Srpska imala koristi od njihovog rada, ali da uvijek može bolje.

– U Grčkoj smo prvi put plasirali proizvode iz Srpske. U Beču organizujemo obuke za naše izvozno orijentisane privrednike s ciljem povezivanja sa austrijskim privrednicima. Njemačka kompanija MUBEA odabrala je baš Republiku Srpsku za svoju investiciju, kojom u narednih 10 godina želi da zaposli oko 800 radnika i uloži više od 45 miliona evra. To ne bismo mogli da postignemo bez pomoći predstavništava – rekao je Klokić.

On je naveo da se nije odustalo od ideje osnivanja predstavništva u Mađarskoj, sa kojom Republika Srpska ima odličnu saradnju, te napomenuo da je nedavno osnovano predstavništvo u Kini.

– Zajednički projekti i saradnja sa Kinom odavno traju. Mogućnosti za dodatno jačanje odnosa ima mnogo – zato je ovaj potez Vlade logičan korak koji nas svakako vodi u tom smjeru. U to sam se i lično uvjerio protekle sedmice u Kini. Delegaciju Republike Srpske u Šangaju su dočekali iskreni prijatelji Srpske, ali i partneri koji žele da ulažu u Republiku Srpsku, kao i da uvoze neke od naših proizvoda – zaključio je Klokić.

Prethodni članakOvo su minimalni troškovi četvoročlane porodice: Za mjesec dana potrebno skoro 3.000 KM, najveći dio ODE NA HRANU
Naredni članakSvečana sjednica Skupštine grada Trebinja; Povelje Cvijanovićevoj i Viškoviću