SRPSKA DIJASPORA – ZAJEDNIČKI NACIONALNI I DRŽAVNI INTERES

BANJALUKA – Srpska dijaspora je zajednički nacionalni i državni interes Republike Srpske i Srbije, zbog čega je veoma važan zajednički institucionalni nastup prema sunarodnicima u inostranstvu, istakli su danas ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević.

Klokić je rekao da je nemoguće razdvajati dijasporu Srpske i Srbije, jer je riječ o istoj dijaspori.

“Ono što realizuje Srbija, a u čemu učestvuje i Srpska, jeste učenje srpskog jezika u dijaspori. Na taj način njegujemo i kulturu, tradiciju i učimo o istoriji”, izjavio je Klokić novinarima u Banjaluci prije sastanka sa Milićevićem.

On je podsjetio da u Srpskoj već dvije godine funkcioniše Registar dijaspore, da se fizička i pravna lica svakodnevno prijavljuju, a cilj je da budu okupljeni na jednom mjestu i povezani sa institucijama Srpske.

Milićević je naglasio da je veza matice i dijaspore veoma važna, posebno u izazovnim vremenima, kao što su važni jedinstvo i stabilnost Srbije i Srpske.

“Važno je da umrežavamo udruženja koja okupljaju Srbe u inostranstvu i da govorimo o važnosti dijaspore, ne samo sa aspekta prošlosti, sadašnjosti, već i budućnosti jer dijaspora raspolaže velikim ljudskim i finansijskim kapitalom i svi smo ravnomerno patriote i svako od nas je spreman da zajednički sagledamo šta je to što možemo da uradimo za naš narod i državu”, poručio je Milićević.

On je naveo da je srpska dijaspora najbrojnija u Austriji, NJemačkoj i Švajcarskoj.

Milićević je pozvao zainteresovane da učestvuju u Vidovdanskom saboru, koji će biti održan u Beogradu od 30. juna do 2. jula, a cilj je okupljanje što više udruženja iz regiona i svijeta.

Prethodni članakRAK DUŠNIKA, BRONHIJA I PLUĆA VODEĆI UZROK OBOLIJEVANJA I UMIRANJA
Naredni članakDodik odgovorio Marfiju: “Mijenjajte oružje za zastrašivanje, ovoga se ne bojimo”