HNS: Zločin u Grabovici ima elemente genocida, a za njega je znao i bošnjački politički vrh

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora saopštilo je da je da je zločin nad Hrvatima u Grabovici jedan od ”najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida”, koji nije primjereno procesuiran kada je u pitanju komandna odgovornost, jer je za taj zločin znao i komandni i politički bošnjački vrh.

Glavno viječe HNS-a navodi da insistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tokom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine,  Travnika, Zenice,  Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča,  Bugojna, Dusine, Doljana, itd.

Iz HNS-a navode da je povod za razmatranje ove problematike činjenica da se ovih dana navršava 30 godina od velikih zločina koje je Armija BiH počinila nad civilima, Hrvatima, u BiH, a koji nisu primjereno procesuirani pred nadležnim sudskim instancama, posebno kada je u pitanju tzv. komandna odgovornost.

”Zločin u Grabovici nije nastao kao incident na prvoj crti ratišta nego je očito riječ o zločinu počinjenom duboko unutar teritorija pod kontrolom Armije BiH. To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni komandanti ARBiH, kao i bošnjački politički vrh”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da j Haški tribunal nije pokazivao nikakav interes za zločine Armije RBiH nad Hrvatima jer im to, prema stavu Tužilaštva, nije bio prioritet.

Prethodni članakŠmit zakazao sastanak u Banjaluci s potpredsjednicima Srpske, donesena odluka o zabrani ulaska u Palatu
Naredni članakKovačević: Granica postoji i niko neće suditi Republici Srpskoj