Šmit zakazao sastanak u Banjaluci s potpredsjednicima Srpske, donesena odluka o zabrani ulaska u Palatu

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, za utorak je zakazao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem, u službenim prostorijama predsjednika Republike Srpske.

Sastanak bi trebao početi u 15 sati.

Potpredsjednik Ćamil Duraković potvrdio je da će sutra u Banjaluci imati sastanak sa Šmitom, iako je, kako javljaju federalni mediji, generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac navodno zabranila svima da koriste službene prostorije za sastanak s Kristijanom Šmitom.

– Prije svega, mi smo izabrani zvaničnici, i potpredsjednik Davor Pranjić i ja. Dakle, nije riječ o potpredsjednicima kojima je šef Milorad Dodik. Mi smo izabrani od vlastitog naroda, Hrvata i Bošnjaka, konstitutivnih naroda i podjednako nam pripadaju institucije, kao i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku. Mi imamo svoje kabinete i objekte. Ja sam potvrdio sastanak na poziv Kristijana Šmita. A naredbe koje neko piše… treba znati da sekretar nije nadležan za to. On može biti nadležan službi predsjednika i referentima. Za mene je Kristijan Šmit visoki predstavnik, i legalan i legitiman i najviši diplomata međunarodne zajednice u BIH – rekao je Duraković za Kliks.

Davor Pranjić se još nije oglasio po ovom pitanju.

 

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac zabranila je svima da koriste službene prostorije za sastanak sa Šmitom.

“Zabranjuje se svim licima koja koriste službene prostorije institucije Predsjednika Republike Srpske, a što se odnosi na Službu predsjednika Republike i potpredsjednike Republike Srpske, da u tim prostorijama organizuje sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao visoki predstavniku BiH Christian Schmidt, što je u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske”, stoji u naredbi Generalnog sekretara koju je objavila Istraga.ba.

Upozorava se ukoliko bilo koja osoba koja koristi službene prostorije postupi suprotno naredni, smatrat će da je svojim postupanjem povrijedila status štićenog objekta.

“Te će Služba predsjednika RS-a nadležnoj Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a naložiti da postupi u skladu sa Zaključkom NSRS-a i spriječi ulazak Christiana Schmidta u navedene prostorije”, navedeno je.

Prethodni članakPodrška Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu projektu Top Portala
Naredni članakHNS: Zločin u Grabovici ima elemente genocida, a za njega je znao i bošnjački politički vrh