Kovačević: Granica postoji i niko neće suditi Republici Srpskoj

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarene skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića definitivno potvrđeno da je konačni cilj rušenje Srpske.

Јako je bitno da građani Republike Srpske razumiju da ova optužnica nema nikakve veze sa pravom, zakonom, Dejtonskim sporazumom, Ustavom i ustavnim poretkom i, na kraju, nema nikakve veze sa zdravim razumom – istakao je Kovačević.

On je rekao da je Kristijan Šmit neizabrani stranac koji je došao u BiH da kaže da je iznad prava, zakona, građana i procedura.

– Šmit nije visoki predstavnik i to je jedina istina. To nema veze s tim da li Republika Srpska nešto priznaje ili ne, već s tim da on nije izabran u skladu sa procedurom koju propisuje Dejtonski sporazum – jasan je Kovačević.

Kovačević dodaje da to nije stav Republike Srpske, već Savjeta bezbjednosti UN, kao najvišeg organa u svijetu, koji je rekao da Šmit nije visoki predstavnik.

Kovačević je naveo da je Šmit promijenio Krivični zakon na osnovu čega se sada vrši politički progon predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika i pokušava sruštiti Srpska.

Kovačević je poručio da će se Republika Srpska oduprijeti ovim pokušajima jedinstvom naroda i svih institucija.

– Na strani Republike Srpske imamo legalitet na osnovu Dejtonskog sporazuma i istinu, a na njihovoj kršenje legaliteta i laž. Na našoj strani imaćemo pobjedu, a na njihovoj poraz – istakao je on.

Kovačević je rekao da Dodik brani Republiku Srpsku, svakog čovjeka i prava Srpske stečena Dejtonskim sporazumom.

– Nikada nećemo pristati da nam ruše i oduzimaju prava, otimaju imovinu i slome Republiku Srpsku. Ako slome Srpsku, slomili su sve nas i onda za nas više ovdje nema mjesta – naglasio je on.

Kovačević je rekao da Republika Srpska i njeni predstavnici brane ustavni poredak i štite Dejtonski sporazum i da će se odbraniti jedinstvom.

– Granica postoji i niko neće suditi Republici Srpskoj – poručio je Kovačević.

Sud BiH potvrdio je juče uređenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Prethodni članakHNS: Zločin u Grabovici ima elemente genocida, a za njega je znao i bošnjački politički vrh
Naredni članakKošarac: Nismo iznenađeni nastavkom pravne lakrdije u režiji neustavnog Suda i Tužilaštva