„Haradinaj u pritvoru u Hagu, osumnjičen za zastrašivanje svjedoka“

Nasim Haradinaj uhapšen je i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu zbog sumnje da je izvršio krivična djela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka, saopšteno je večeras iz te institucije.

U nalogu za hapšenje, koji je dostupan javnosti, navodi se da postoji sumnja da je Nasim Haradinaj krivično odgovoran za pokušaj izvršenja krivičnog djela zastrašivanje svjedoka tokom krivičnog postupka.

Konkretno, Haradinaj je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra, gdje je dijelio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i povjerljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gdje je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svjedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu prijetnju, odnosno sredstvo prinude na svjedoke, u cilju da se odgovore od svjedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svjedoke izložio opasnosti po njihovu bezbjednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično djelo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomacija iz istrage i imena potencijalnih svjedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobjegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specjalizvanim vijećima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična djela za koja se već sumnjiči.

Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog pojavljivanja Nasima Haradinaja pred sudiju biće objavljene u najskorije vrijeme, navodi sud.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije istog dana uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična djela, a Specijalizovani tužilac je prije nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svjedoke u predstojećm postupcima.