Gujon: Srbija je uz Srbe Mostara

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije Arno Gujon poručio je danas, nakon sastanaka sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru, da će Srbija nastaviti biti uz Srbe u dolini Neretve.

U Delegaciji Srbije osim Gujona bio je i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Milimir Vujadinović, kao i konzuli Konzulata Srbije u Mostaru.

Gujon se sastao sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Mostara Veliborom Milivojevićem, predstavnicima udruženja iz Mostara, Stoca i Ravnog, vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i sveštenstvom iz Mostara, te posjetio Sabornu crkvu Svete Trojice i Prosvjetinu školu srpskog jezika u Mostaru.

Gujon je kazao da mu je izuzetno drago što je u Mostaru i što se uvjerio da živi sve ono što je do sada čitao kroz izvještaje.

„Ja sam tu da se uvjerim na terenu šta se radi. Situacija mi je sada mnogo jasnija. Kada sve vidite mnogo vam je lakše da riješite probleme i prenesete dalje državnim institucijama“, rekao je Gujon.

Naglasio je da je želja da se pomogne udruženjima koja rade na kulturnom i jezičnom planu.

„Nažalost u Mostaru srpska djeca ne uče Srpski jezik i nemaju u školama srpsku istoriju. Zato ovdje postoji Prosvjetina škola koja radi vikendom veliki posao. Izuzetno mi je važno što sam vidio da to postoji, radi, da su djeca prisutna i profesori motivisani. Kada se vratim u Beograd ja mogu da gledam kako da radimo i da efikasnije podržavamo ovu školu“, rekao je Gujon.

Naglašava da je u Mostaru da bi poručio Srbima iz Mostara da je Srbija uz njih i da će uvijek podržavati njihove napore za očuvanje identiteta, kulture i jezika srpskog naroda.

„Uvijek će podržavati njihove napore u obezbjeđivanju osnovnih ljudskih prava koja bi trebala da budu poštovana svugdje na svijetu, a to su pravo na jezik, pismo i pravo da jedan narod bude konstitutivan. Nakon svih ovih susreta vidim da nada ovdje postoji. Ovdje ima Srba, manje nego što je bilo, ali ih ima“, kaže Gujon i dodaje da vjeruje da Srbi u Mostaru mogu da budu faktor koji će omekšati podjele.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Milimir Vujadinović kaže da je Srbija u proteklom periodu mnogo uložila u Republici Srpskoj ali i Federaciji.

„Ne postoji nijedna opština ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj gdje Srbija kao država nije finansirala neki veliki projekat.. Društvo stoji na dvije noge, na onome što radi država i onome što radi civilni sektor. Danas smo ovdje zbog udruženja da vidimo šta rade Prosvjeta, Gusle, Božuri i ostali koji su uključeni u život građana u oblasti kulture, obrazovanja i opstanka srpskog identiteta“, rekao je Vujadinović.

Dodaje da je i današnja posjeta dokaz da Srbija brine o svakom čovjeku gdje god da se on nalazio.

9

“Administrativne granice ne mogu biti barijere da država Srbija ne bude uz svakog svog čovjeka ma u kojoj državi da živi“, poručio je Vujadinović i dodao da politika mira i stabilnosti daje rezultate.

 

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević je nakon sastanka sa delegacijom Srbije rekao da Republika Srbija i sve njene zvanične institucije u kontinuitetu već duži vremenski period značajno pomažu aktivnosti srpske zajednice u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Naglašava da je sam dolazak u Mostar premijerke Republike Srbije u zadnjoj godini dva puta, a sada i gospodina Gujona, jasan pokazatelj da srpska zajednica i nadalje ovdje ima podršku.

„Mnogi projekti preko nevladinog sektora i udruženja  koji su do sada realizovani upravo su realizovani sredstvima Vlade Srbije. Danas smo se osvrnuli na sve ono što je do sada urađeno. Osvrnuli smo se i na politički aspekt srpske zajednice u Mostaru i na tome šta u političkom smislu planiramo u budućnosti“, rekao je Milivojević. Dodaje da je akcenat stavljen na to šta Republika Srbija preko nevladinog sektora i udruženja može da uradi da bi svaki građanin srpske nacionalnosti u Mostaru osjetio tu podršku i da bi to omogućilo neke bolje uslove života koji bi motivisali ljude da ostanu i opstanu u ovom gradu. Milivojević dodaje da je posebno skrenuo pažnju na velike projekte koji su planirani za naredni peiod i da će to biti preneseno institucijama Srbije.

„Sam Gujon je rekao da će svoj rad i podršku bazirati na ono što je najznačajnije a to je održanje jezika, kulture i svega onoga što predstavlja kulturni identitet naroda ovdje“, rekao je Milivojević.

Predsjednik SPKD ”Prosvjeta Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila se Gujonu i Vujadnoviću na kontinuiranoj podršci Republike Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom projektima koje sprovodi ovo društvo.

Ona je navela da je Prosvjeta zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ”Guslama” nosilac svih kulturnih i obrazovnih aktivnosti srpskog naroda u Mostaru, a najvažnije su svakako Prosvjetina škola, Šantićeve večeri poezije, Prosvjetina stipendija ”Vladimir Ćorović”, Svetosavska akademija, Božićni koncerti i druge aktivnosti. Za sve te projekte do sada smo imali podršku institucija Republike Srbije, a ubuduće očekujemo još bolju saradnju”, navela je Bjelica Šagovnović.

Ona je podsjetila da Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture pohađa stotinjak djece iz Mostara kao dopunsku nastavu, jer nemaju mogućnost da te predmete izučavaju u nastavnim programima u Mostaru.

”Predstavnicima Republike Srbije prenijeli smo da mi u Mostaru namjeravamo da ostane i opstanemo, te se borimo za bolju budućnost našeg naroda i svih građana, te da u tome očekujemo podršku srpskih institucija i predstavnika”, naglasila je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo rekao je da je na sastanku potvrđena saradanja od prije dvije godine kada je u pitanju pomoć Srbije Srbima u Mostaru kroz određene projekte i da se te aktivnosti i dalje nastavljaju.

„Oni su spremni da podrže postojeće projekte i nove koje pokrećemo. Smatra da je potrebno uložiti određene napore kako od strane Republike Srbije tako i od strane Republike Srpske da se pomogne kako bi srpska zajednica ovdje ostala da postoji“, rekao je Golo i dodao da je Koordinacija dobila određena sredstva, ali da su udruženja predložila dodatne projekte iz oblasti kulture i poljoprivredne proizvodnje. Golo je rekao da se nada da će među Srbima u dolini Neretve u budućnosti biti više jedinstva.

Paroh mostarski Duško Kojić nakon sastanka delegacije Srbije sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i sveštenstvom iz Mostara rekao  je da je bilo riječi o brojnim projektima koji su provedeni, ali i onima koji će uslijediti.

„Dogovoren je nastavak projekata saradnje sa Prosvjetinom školom i crkvom. Gospodin Gujonje posjetio i Sabornu crkvu Svete Trojice koja je u izgradnji i Prosvjetnu školu i obećao podršku“, rekao je Kojić.

Gujon i Vujadinović danas su u Nevesinju, a sutra nastavljaju posjetu dolini Neretve, građanima i srpskim svetinjama.

Prethodni članakHERCEG, OPSENICA I FALADŽIĆ SA DIREKTORIMA BOLNIČKIH USTANOVA U HNK – VLADA ĆE U POTPUNOSTI FINANSIRATI DODATNO KREDITNO ZADUŽENJE U IZNOSU OD 12 MILIONA KM
Naredni članakGujon i Vujadinović posjetili Nevesinje; Srbija je u stanju da brine za svakog Srbina