Gradsko vijeće Mostara usvojilo Nacrt budžeta za 2024. godinu

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je na danas održanoj sjednici Nacrt budžeta za 2024. godinu u planiranom iznosu od 140 miliona maraka.

Takođe, Gradsko vijeće usvojilo je i rebalansirani budžeta Grada Mostara za tekuću godinu, kao i Nacrt zajedničke komunalne potrošnje Grada Mostara.

Po riječima predsjednika Gradskoga vijeća Mostara Salema Marića, gradski budžet trebao bi biti usvojen krajem godine kada je planirana još jedna sjednica Gradskoga vijeća te bi se u 2024. godinu ušlo s pripremljenim finansijskim dokumentima za Grad Mostar.

– Svoje sugestije i prijedloge na Nacrt budžeta Grada Mostara za 2024. godinu građani ali i nevladine organizacije mogu iznijeti putem javne rasprave na linku Grada Mostara – dodao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je važnost usvojenih dokumenata radi finansijske stabilnosti.

– Usvojeni su vrlo važni dokumenti kako bi imali stabilnu finansijsku situaciju u sljedećoj godini i kako bi se projekti koji su započeti mogli i završiti – rekao je mostarski gradonačelnik.

Dodao je da je budžet za iduću godinu planiran u iznosu od 140 miliona maraka i veći je u odnosu na prethodnu za oko 10 miliona maraka, a njime, za sada, nisu obuhvaćeni kapitalni projekti.

– Nacrt je značajno viši nego prošlogodišnji i u njega za sada ne spadaju kapitalni projekti. Naime, praksa je da do kraja fiskalne godine, kraj prvog mjeseca, imamo račune koliko je sredstava utrošeno, te onda ta sredstva priključimo ovom budžetu. Očekuje da bi to moglo biti oko 140 miliona maraka što je više nego prethodne kada je to bilo oko 130 miliona maraka – pojasnio je Kordić.

Osim finansijskih dokumenata, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeni su izvještaji o radu pojedinih osnovnih škola.

Prethodni članakBuhač: Osnovica plate budžetskim korisnicima HNK neće pasti ispod minimuma
Naredni članakVišković: Srpska će učiniti sve da pomogne Srbima u Federaciji