Buhač: Osnovica plate budžetskim korisnicima HNK neće pasti ispod minimuma

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) neće dozvoliti da osnovica plate padne ispod minimuma, a sindikalnim korisnicima obećava nastavak razgovora, istaknula je predsjednica kantonalne vlade Marija Buhač nakon sastanka s čelnicima šest sindikalnih organizacija, korisnika budžeta HNK, održanog u petak u Mostaru.

– Danas smo imali sastanak sa sindikalnim predstavnicima u sklopu kontinuiranih razgovora s našim socijalnim partnerima. Na sastanku smo tražili razumijevanje za vrijeme, s obzirom na to da smo došli u vrijeme štrajka zdravstvenih radnika i kada treba izraditi rebalans budžeta. Ono što je ključno, a što sam i rekla na današnjem sastanku, da nismo bili usmjereni na budžet, juče nijedan budžetski korisnik ne bi dobio platu. U tom kontekstu sam tražila razumijevanje – kazala je Buhač.

Na sastanku su, kako kaže, željeli napraviti kristalno čistu situaciju vezanu za budžet i stanje finansija.

– Htjeli smo razriješiti zabludu u koju su dovedeni kako sindikalni predstavnici, tako i cjelokupna javnost, a u njoj smo bili i mi dok nismo došli na ove pozicije i dok nismo napravili kompletnu finansijsku analizu. Na tim načelima tražili smo razumijevanje sindikalnih predstavnika u cilju očuvanja opstanak ovog kantona i njenog daljnjeg razvoja – kazala je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada sindikalnim predstavnicima obećala nastavak ovih razgovora, prije svega u smislu ispunjavanja obveza Vlade za sudske presude i izvansudske nagodbe.

– To je nešto što danas nismo uspjeli analizirati niti dati konačan stav, ali smo obećali da ova Vlada neće dozvoliti da osnovica plate padne ispod minimuma, što se tvrdilo ovih dana u javnosti i to želim javno reći. Minimalna osnovica plate je 630, a u ovom kantonu je 638 maraka i opet naglašavam, mi nećemo dozvoliti da ona padne ispod minimuma – kazala je premijerka.

Što se tiče povećanja koeficijenata u 2024. godini, predsjednica Vlade HNK kazala je da ono iznosi 21 milion maraka plus na platama.

– To povećanje u 2023. godini iznosilo je 17 miliona plus na platama, što je više od povećanja naplate poreznih prihoda u budžetu, a za 2024. iznosi 21 milion maraka, što ne prati paralelno povećanje, odnosno očekivano povećanje poreznih prihoda. Mislim da se to treba znati uz onu činjenicu koja je prezentirana o 80 miliona viška, a mi smo na rebalansu već rekli da nema nikakvog viška, štoviše, izgledno smo u minusu i mislim da su to činjenice koje su najviše dovele u zabludu sindikat i cijelu javnost – kazala je Buhač.

Ministar finansija HNK Adil Šuta kazao je kako su od Federalnog ministarstva finansija dobili gornje granice što se tiče poreznih prihoda.

– To je obavezna instrukcija za sva ministarstva i u skladu s tim se moramo ponašati. Federalna vlada takođe je najavila određene reforme u poreznom sistemu koje se tiču i plate i dohotka i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko. U sve to ulazimo ozbiljno i svemu tome pristupamo sistematično, želimo riješiti ono što nas očekuje u narednom periodu i posvetićemo maksimalnu pažnju da se domaćinski odnos nastavi djelima u periodu koji dolazi. Želimo omogućiti rast prihoda koji su u nadležnosti našeg kantona i zajedničkim snagama osigurati bolji standard svim građanima kantona, pa tako i našim budžetskim korisnicima – kazao je Šuta.

Ulaganje u socijalni segment, poljoprivredu i turizam, dodao je, direktno će doprinijeti rastu, razvoju i zapošljavanju, a indirektno će omogućiti vraćanje tih sredstava u budžet.

– To su srednjoročne i dugoročne mjere i samo zajedničkim snagama na realnim osnovama možemo unaprijediti socijalno stanje u ovom kantonu u svim segmentima. To će biti naša intencija u narednom periodu – ustvrdio je ministar Šuta.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Adnan Velagić kazao je da će ovo ministarstvo i Vlada poštovati sve što je potpisano do sada.

– Imamo kolektivni ugovor, a prema njemu Vlada HNK i ovo ministarstvo povezali su se i ispoštovali da od 1. septembra tekuće godine dođe do povećanja plata svim zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a nakon toga od 1. januara 2024. godine doći će do novog uvećanja plata, sve u skladu s izmijenjenim koeficijentima koji su za određeni postotak uvećani. Pratićemo dinamiku i poštovati sve odluke Vlade, potrebno je određeno vrijeme da se sve sagleda i stabilizuje. Nadam se da će u narednom periodu doći i do novih iskoraka u pozitivnom pravcu – kazao je Velagić.

Kada je u pitanju problematika pravomoćnih sudskih presuda, Vlada će o toj temi obaviti razgovor sa kantonalnim javnim pravobraniteljem, na osnovu čega će izraditi program rješavanja i tog pitanja.

Prethodni članakNišta od dogovora Vlade HNK i sindikata, uskoro odluka o štrajku
Naredni članakGradsko vijeće Mostara usvojilo Nacrt budžeta za 2024. godinu