Višković: Srpska će učiniti sve da pomogne Srbima u Federaciji

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da na vidjelo izlaze napadi na Srbe povratnike u Federaciju BiH, te da će biti urađeno sve kako bi im se pomoglo.

– Pomagali smo i nastavićemo da pomažemo. Do sada su bile informacije o napadima na Bošnjake u Srpskoj, čak je bilo i senzacija, a ispostavi se da Bošnjaci napadaju sunarodnike – rekao je Višković.

On je naveo da u FBiH Srbi ne smiju prijaviti napade i da im se siječe šuma, te uništavaju imanja, a kada to prijave nadležnim kantonalnim ministarstvima, imaju još veće probleme.

Višković je naveo da ljudi zbog toga često prećutkuju incidente.

– Ponosan sam što su puno veće slobode i bolji život pripadnika drugih naroda u Srpskoj, nego u FBiH. Srbi u FBiH žive bez struje, vode i osnovnih životnih uslova, radnih mjesta, putna infrastruktura je nikakva i žive u strahu. U strahu su jer ne smiju prijaviti incidente. Za ženu u Vozući se saznalo zato što je pretučena, jer je morala imati ljekarsku pomoć, a da je dobila par šamara niko ne bi reagovao. Siguran sam da ima više slučajeva koji nisu prijavljeni – istakao je Višković.

Pozvao sve u FBiH da zaštite Srbe koji, kako je naveo, treba da zatraže zaštitu institucija Srpske, jer žive na vjekovnim ognjištima.

Prethodni članakGradsko vijeće Mostara usvojilo Nacrt budžeta za 2024. godinu
Naredni članakMUZEJ ŽITOMISLIĆ – Mladi crnogorski umjetnici predstavili svoja djela mostarskoj publici