Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Nakon završeta projekta oslobađanja minski sumnjivog područja Hodbine, koji je finansirala Vlada SAD-a, gradsko područje Mostara proglašeno je slobodnim od mina.

Tako je danas u mostarskoj Vijećnici održana ceremonija, kojoj je prisustvovao ambasador SAD u BiH, Majkl Marfi (Michael Murfy), koji je u svom obraćanju naveo da je riječ o značajnom uspjehu.

Težak i naporan rad deminerskih timova

Taj uspjeh, rekao je, ne bi bio moguć bez naših partnera, Centra za obuku pasa za otkrivanje mina i organizacije ITF, ali i podrške lokalnih vlasti, prvenstveno Centra za uklanjanje mina u BiH.

– Završetkom ovog projekta građanima BiH vraćamo 1,6 miliona kvadratnih metara zemljišta. Želimo odati priznanje i pohvaliti težak i naporan rad deminerskih timova i Centra za obuku pasa, kao i Ureda BHMAC-a koji su pomogli da se ovaj uspjeh ostvari. Dobra vijest je i ta da ovdje nećemo stati. Ovu važnu aktivnost nastavljamo na širem području Mostara i to kroz projekat deminiranja Podgorani 1, opet, u partnerstvu sa ITF centrom -kazao je Marfi.

Američki ambasador je, takođe, naveo da je BiH od mina očistila 75 posto kontaminiranih područja.

– Zajednički snosimo odgovornost da nešto učinimo po tom pitanju. Insititucije koje se bave deminiranjem zaslužuju podršku vlasti, a tu prije svega mislim na finansijsku podršku. SAD i Ambasada u Sarajevu nastavit će podržavati aktivnosti deminiranja u BiH težeći cilju da se jednog dana cijela BiH proglasi potpuno očišećnom od mina. Nastavit ćemo raditi ne samo ovdje i u Sarajevu, već i Banjoj Luci i drugim mjestima. Nadam se da će uspjeh ovog projekta u godinama koje dolaze potaknuti snažnije i šire partnerstvo za projekte humanitarnog deminiranja u svim dijelovima BiH – poručio je Marfi.

Veliki napredak za sigurnost

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH podršci SAD-a na ovom i drugim projektima je zahvalila ministrica Dubravka Bošnjak.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je naglasio da je realizacijom ovog projekta učinjen veliki napredak za sigurnost stanovnika Mostara i brojnih turista, jer, kako je naveo, minska zagađenost predstavlja i prepreku razvoju i izgradnji zajednice.

Također, na ceremoniji se obratio i v.d. direktora BHMAC-a, Enis Horozović koji je, između ostalog, rekao da je u toku aktivnosti deminiranja na području Hodbine pronađeno 39 minsko-eksplozivnih sredstava.

Prethodni članakKošarac: Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN situacija ogoljena i demaskirana
Naredni članakNešić nazvao Šmita migrantom, poručio mu da može tražiti azil u BiH