Košarac: Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN situacija ogoljena i demaskirana

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila prilika da se situacija demaskira i ogoli do kraja, a da izvještaj Kristijana Šmita obiluje neistinama i mržnjom prema Republici Srpskoj.

Košarac je rekao da je najbolji opis lika i /ne/djela Šmita dao ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN Vasilij Nebenzja, koji je rekao da je “pseudovisoki predstavnik razveden od stvarnosti”.

Komentarišući Šmitov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN, Košarac je istakao da je riječ o propagandnom pamfletu, koji obiluje neistinama, paušalnim ocjenama i mržnjom prema Republici Srpskoj.

– Ništa drugo nismo ni očekivali. Na sulude opservacije običnog uzurpatora ne treba obraćati pažnju. Sama činjenica da Savjetu bezbjednosti UN piše čovjek koji nema nikakvog legitimiteta govori dovoljno o apsurdnosti situacije – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, primjetno je ipak da je jučerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila prilika da se situacija demaskira i ogoli do kraja.

On je dodao da je vidljivo da međunarodna zajednica uviđa ispravnost stavova i politika Republike Srpske.

– U to smo se mogli uvjeriti iz izlaganja ruskog i kineskog predstavnika, koji su jasno rekli da samozvani visoki predstavnik želi od BiH napraviti koloniju pod patronatom zapadnih centara moći. Potvrdili su ono za šta se Republika Srpska zalaže – dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda bez uplitanja stranaca – naglasio je Košarac.

On je istakao da antidejtonska rješenja, podrivanje Ustava i ideje o centralizaciji, što je modelirano i podržano od američke i britanske ambasade, ništa dobro neće donijeti nikome u BiH.

– Ako ova zemlja želi da ima bilo kakvu perspektivu, jasno je da o njenoj sudbini moraju odlučivati domaći akteri i ljudi kojima građani Srpske i FBiH daju povjerenje u izbornim ciklusima – rekao je Košarac.

On je napomenuo da u BiH postoji saglasnost o tome da su evropske integracije spoljnopolitički cilj.

– Ali, to nećemo postići uz prisustvo OHR-a i stranaca u Ustavnom sudu BiH, niti uz prihvatanje nametnutih rješenja, a posebno ne pokoravajući se jednom strancu koji svoju nastranu volju proglašava zakonima – zaključio je Košarac.

Prethodni članakViše hercegovačkih sela bez struje, na putevima odroni
Naredni članakGradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina