Nešić nazvao Šmita migrantom, poručio mu da može tražiti azil u BiH

Posao ministra bezbjednosti je da stvori zakonske pretpostavke koje obezbjeđuju sigurnost njenih građana, kao i stranaca koji ovdje borave u skladu s zakonskim propisima, da vodi računa i upravlja migrantskom krizom kako ona ne bi dovela do ugrožavanja bezbjednosti zemlje, a posebno da zaustavi ulazak ilegalnih migranata. Za zakon su isti ilegalni migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka i Njemačke, rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, komentarišući izjavu Kristijana Šmita koji je rekao da bi Nešić trebalo da vodi računa i o njegovoj bezbjednosti, da prestane sa igrama i radi svoj posao.

S obzirom na to da Šmitu nikako ne polazi za rukom da pokaže rezoluciju SB UN i dokaže da je ovdje u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodaje Nešić, za njega važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance.

– Posao ministra bezbjednosti je da zahtijeva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu. Ukoliko se Kristijan Šmit ne osjeća sigurno u Njemačkoj, uvijek nam se može obratiti i zatražiti azil. Njegov zahtjev biće razmotren i vjerujem da će mu azil biti odobren ukoliko prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju donijeti procjenu da li je opasan po bezbjednost BiH – poručio je Nešić.

On je poručio Šmitu i da je posao ministra bezbjednosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

– Zamislite šta bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovdje bude samooktroisani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira da li su sa istoka ili Zapada – rekao je Nešić.

Prethodni članakGradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina
Naredni članakIz NSRS upućeno pismo američkoj senatorki: Pritisci i sila uvode BiH u krizu