GRAD MOSTAR DOBIO NOVOG NAČELNIKA: Srpsko mjesto za muža HDZ-ove vijećnice, Nevesinjca Kovačevića

Nevesinjac Slaviša Kovačević danas je preuzeo dužnost načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opštu upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Iz Gradske uprave Mostara danas je saopšteno da je Slaviša Kovačević u Gradskoj vijećnici položio zakletvu i time formalno preuzeo dužnost načelnika.

”Gradonačelnik Mostara dr Mario Kordić i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina čestitali su načelniku Kovačeviću na polaganju prisege te zaželjeli puno uspjeha  i obećali mu pružiti podršku u obavljanju odgovorne zadaće rukovodećeg državnog službenika”, soapšteno je iz Gradskje uprave Mostara.

Od uspostavljanje jedinstvene gradske administarcije ova pozicija je pripadala Srbima, jer od pet načelničkih pozicija dvije su bile hravtske, dvije bošnjačke i jedna srpska. prije Kovačevića načelnik je duže od dvadeset godina bio Predrag Šupljeglav koji je bio pravnik.

Nakon njegovog prelaska na drugu poziciju, načelničko mjesto je bilo upražnjeno izvjesno vrijeme. No nakon raspsivanja konkursa na kojem je za načelnika tražen pravnik, gradonačelnik je ubrzo poništio konkurs. Čak je i sistematizacija mijenjana da bi se napravili uslovi koje može ispuniti Kovačević koji je po struci ekonomista.

Kovačević je prema podacima dostupnim na njegovom LinkedIn profilu diplomu poslovne ekonomije stekao na Sinergija univerzitetu u Bijeljini. Magistrirao je na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci, istom onom na kojem je jednu od svojih diploma stekao i pritvoreni bivši šef OBA-e Osman Mehmedagić Osmica kome je prosvjetna inspekcija diplomu sa ovog fakulteta kasnije poništila.

Kovačević je dugo godina bio u SNSD-u, da bi se se njegova supriuga na lokalnim izborima za Mostar našla na listi HDZ-a. SNSD se saopštenjem ogradio od Slaviše i Miljane Kovačević ističući da Miljana Kovačević nije član SNSD-a. 

Srpsko javno mnijenje u Mostaru i Hercegovini, političe poteze mlade porodice Kovačević nerijetko je komentarisalo krajnje nepopularno kako po društevnim mrežama tako i javnim istupima.

Slaviša Kovačević tako je nakon provedenog konkursa bio prvoragirani na listi, dok je druga bila Milena Komlen, dugogodišnja vrsna pravnica iz gradske uprave Mostara koja je imala podršku mostarskog SNSD-a.

Gradonačelnik Kordić sa liste uspješnih izabrao je Kovačevića.

Sa Kordićevim izborom nije se slagao srpski predstavnik u Gradskom vijeću, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević koji je prije tri godine digao ruku za Kordićev izbor za gradonačelnika.

”Dugo vremena su dva rukovodeća mjesta u Gradskoj upravi bila prazna. Pored navedenog načelničkog mjesta i mjesto načelnika Odjela za urbanizam još uvijek je prazno. Zašto izbori traju ovako dugo, zašto se konkursi raspisuju pa poništavaju, zašto se vrše izmjene u pravilnicima za odabir, nije mi poznato. Činjenica je da je odabir izvršen u skladu sa trenutno važećom zakonskom regulativom, da je imenovana komisija od strane Državne agencije i Grada Mostara na osnovu uvida u dokumentaciju i pratećeg intervjua stekla utisak te i izabrala kandidata. Pošto na navedenu funkciju dolazi iz reda srpskog naroda, drago bi mi bilo, uz sve želje za uspijeh u daljem radu, da kao što zaželim i svim ostalim izabranim, da radi pored ostalog i u interesu naroda kojem pripada”, izjavio je Milivojević.
Kordićev izbor mimo političke volje Srba sigurno ne doprinosi dobrim odnosima, a ostaje da se vidi da li će i na koji način gradonačelnik ”ispeglati” ovaj potez.

 

 

 

Prethodni članakOpština Gacko sufinansira kupovinu stanova za mlade bračne parove
Naredni članakSeverina izgubila starateljstvo nad sinom