KADROVIRANJE U MOSTARU MIMO VOLJE SRBA: Da li će gradonačelnik Kordić na srpsku poziciju postaviti supruga HDZ-ove vijećnice

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u narednim danima treba donijeti odluku o imenovanju načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opštu upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, a upućeni iz Gradske uprave tvrde da je već odavno poznato da će se na toj poziciji naći Slaviša Kovačević, inače suprug HDZ-ove vijećnice Miljane Kovačević.

Radi se o srpskoj poziciji. Naime, još prije dvadesetak godina instrukcijom OHR-a obezbijeđeno je da raspored pet načelničkih pozicija u Gradskoj upravi Mostara bude takav da moraju biti po dva Hrvata, dva Bošnjaka i jedan Srbin. Od tada do ove godine na čelu navedenog Odjela je bio Predrag Šupljeglav iz SNSD-a, koji je otišao na poziciju zamjenika direktora Agencije za obuku policijskih kadrova.

Prema našim saznanjima imenovanje Kovačevića ne podržava ni zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, ni gradski odbor SNSD-a Mostar, što je gradonačelniku Kordiću stavljeno do znanja.

Mostarski odbor SNSD-a podršku je dao pravnici sa dugogodišnjim iskustvom zaposlenoj u Gradskoj upravi Mostara Mileni Komlen. Zaposleni u Gradskoj upravi Mostara tvrde da se radi o jako stručnoj osobi, sa visokim profesionalnim i etičkim principima, te osobi sa integritetom.

Da li će gradonačelnik Kordić izabrati Kovačevića zbog koga je poništavan konkurs i mijenjana sistematizacija i ugroziti odnos sa Milivojevićem i SNSD-om biće poznato možda već u narednoj sedmici.

Podsjetimo da je zbog Kovačevića u aprilu ove godine poništen konkurs koji je bio raspisan za ovu poziciju, jer nije ispunjavao uslove, a nakon toga, išlo se korak dalje, te je izmijenjen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Na ovo važno mjesto, koje rukovodi sa cijelom gradskom administracijom, Civilnom zaštitom i više od 200 ljudi, po prvobitnoj sistematizaciji mogao je doći samo pravnik sa dugogodišnjim rukovodećim iskustvom. Da bi se konkurs prilagodio Kovačeviću uvedeno je da uz kandidata upravne struke sada ovu funkciju može obavljati i ekonomista, te je Gradsko vijeće Mostara izglasalo ovu izmjenu.

Već 26. juna ide novi konkurs na koji se može prijaviti ekonomista Kovačević, inače stalni sudski vještak ekonomske struke, angažovan i kao Predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina pri gradu Mostaru što mu je takođe osigurao HDZ. Kovačević je prema podacima dostupnim na njegovom LinkedIn profilu, visoko obrazovanje stekao na privatnim fakultetima,  poslovnu ekonomiju završio je na Sinergija univerzitetu u Bijeljini, a magistrirao na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci, koji je nedavno bio obuhvaćen istragom SIPA-e.

Na konkurs se prijavilo još dvoje Srba, dugogodišnja pravica iz Gradske uprave Mostara Milena Komlen i pravnik zaposlen u Agenciji za obuku policijskih kadrova Ljubiša Tamindžija.  Prema dostupnim informacijama, Tamindžija nije prošao pismeni dio ispita, dok je Milena Komlen imala 13 bodova, a Slaviša Kovačević 14 od ukupno 14.

Neslužbene informacije koje cure iz Gradske uprave kažu da su Kovačevića dobro ”pripremili”. No iz Grada Mostara jasno poručuju da za izbor načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opštu upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara ne provodi Gradska uprava Mostara nego Agencija za državnu službu Federacije BiH.

Posljednjih dana u medijima su se pojavile i informacije o sumnjivim poslovnim aktivnostima Kovačevića dok je bio na čelu privatnog preduzeća.

Ostaje da se vidi da li će to uticati na konačnu odluku gradonačelnika Kordića. Također. s  obzirom da se radi o jednoj od najvažnijih pozicija u Gradskoj upravi koja pripada Srbima, pitanje je kakvi će ubuduće biti odnosi HDZ-a i SNSD-a ukoliko bude imenovan Kovačević.

 

 

Prethodni članakČOVJEK ZA SVE Žiru išao glavom na kopačku kako bi sačuvao pobjedu Milana
Naredni članakIzrael proglasio ratno stanje, raste broj žrtava s obje strane