Fon der Lajen-Krišto: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Sarajevu da je budućnost BiH u EU i da na tom putu punopravnog članstva ima snažnu podršku Unije.

– BiH je pokazala i kroz formiranje vlasti prošle godine i sve što je urađeno u prvoj godini mandata da ova zemlja i te kako može ostvarivati rezultate – istakla je Fon der Lajenova na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Govoreći o paketu mjera u oblasti vladavine prava na kojima je BiH radila u proteklim sedmicama, ona je rekla da bi sada cilj trebao biti odlučan napredak na realizaciji 14 ključnih prioriteta.

– To će svakako predstavljati napredak na procesu pridruživanja i približiti BiH Evroskoj uniji – ocijenila je Fon der Lajenova.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je današanja posjeta predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH značajan korak na putu BiH ka EU, navodeći da je upoznata sa novim evropskim programom ekonomskog rasta za zemlje zapadnog Balkana vrijednog šest milijardi evra.

– To je finansijska odluka o pomoći od šest milijardi na zemlje regiona, dvije milijarde su bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz zajmove – rekla je Krišto na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa Fon der Lajenovom.

Prema njenim riječima, kroz novi plan rasta Savjet ministara ostaje predan ispunjavanju onoga što se očekuje od BiH, a to je pristupanje jedinstvenom tržištu, završetak regionalnog tržišta, sprovođenje reformi, kao i povećanje pretpristupne pomoći.

Prethodni članakCvijanović: Fon der Lajen zainteresovana da u okviru proširenja EU budu i zemlje zapadnog Balkana
Naredni članakKamenovana škola u Kosovskoj Kamenici