Cvijanović: Fon der Lajen zainteresovana da u okviru proširenja EU budu i zemlje zapadnog Balkana

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarano o 14 prioriteta, te joj naglasila da stabilnost između ostalog zavisi od saradnje BiH i EU na partnerskim osnovama.

– Blizu smo političke odluke u okviru koje se otvara proces pregovora BiH i EU – rekla je Cvijanovićeva, te dodala da je Fon der Lajenova poručila da se u okviru novih geopolitičkih okolnosti otvara prostor za proširenje EU i da su prioritet zemlje zapadnog Balkana.

Ukazala je Cvijanovićeva, kako kaže na zainteresovanost Republike Srpske i njene političke strukture da se sprovede dogovoreno.

– U razgovoru sam naglasila da to često ne vidim kod naših partnera u Sarajevu. Smatram da za razliku od mojih kolega, prije svega bošnjačkih političara, koji misle da stabilnost BiH zavisi od visokih predstavnika, da ipak stabilnost zavisi od saradnje BiH i EU na partnerskim osnovama. S druge strane želim da vidim prave partnere, a to jeste EU – kaže Cvijanovićeva.

Istakla je da je kod predsjednice Evropske komisije uvidjela da postoji drugačije raspoloženje nego što je postojalo ranije.

– Razgovarali smo i o nekim novim geopolitičkim okolnostima. Otvara se prostor za proširenje EU, a to je značajna promjena političkog kursa u odnosu na prethodni saziv Evropske komisije, koji je govorio da takve stvari nisu izvodljive. Јedna od važnih poruka bilo je pitanje novog programa ekonomskog rasta, koji je dizajnirala EU, a u okviru kojeg se otvaraju mogućnosti za naše kompanije i građane da u tome učestvuju – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva joj je navela da vidi kao smetnju na evropskom putu to što “jedan pojedinac bio visoki predstavnik ili ne, može da zamjenjuje ono što jeste rad parlamenata, a u konačnosti i rad vlada i Savjeta ministara”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Sarajevo, posljednju stanicu njene zapadnobalkanske turneje, gdje se po dolasku sastala sa članovima Predsjedništva BiH, a kasnije i sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Prethodni članakVlada Srpske: Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno
Naredni članakFon der Lajen-Krišto: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji