Kamenovana škola u Kosovskoj Kamenici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su albanski izgrednici kamenovali u utorak oko 21 čas srpsku školu u Kosovskoj Kamenici u kojoj se nalaze tri obrazovne srpske institucije i to Osnovna škola “Desanka Maksimović”, srednja Tehnička škola, kao i Gimnazija.

Kako se navodi u trenutku incidenta nije bilo učenika koji pohađaju ove škole, ali je i taj incident kao i mnogi prethodni uznemirio roditelje i njihovu djecu.

Prema riječima očevidaca, škole su kamenovane od strane albanskih mladića koji su noć prije toga na ogradu škole kačili zastave neprimjerenog sadržaja.

– Očigledno se na Kosovu i Metohiji stvara klima u kojoj Srbi više nisu bezbjedni ni u školama, ni u domovima zdravlja, ni u svojim kućama, ni u crkvama, jer nema srpskog objekta koji nije opljačkan, kamenovan, pretresan, obijan, paljen. Ovaj incident svjedoči da se talas nasilja i pritisaka prema srpskom narodu koji generišu i pokreću vlasti u Prištini oslikava i prenosi i na najmlađe generacije. Time se stvara atmosfera u kojoj je čak i poželjno i pogodno napadati Srbe i kamenovati ih i da za to niko neće odgovarati – navodi se u saopštenju.

Ističe se da umjesto mirnog suživota i razvijanja međusobne tolerancije, poštovanja i različitosti, prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem svakodnevno politikom terora i zapaljivim antisrpskim izjavama stvaraju atmosferu u kojoj je legitimno napadati Srbe, u kojoj kada pripadnik tzv. KBS puca u srpsku djecu bude pušten na slobodu i u kojoj niko ne odgovara za upucavanje Srba, za prebijanje srpskih tinejdžera Dare i Kristijana, za preorana srpska groblja i kosti.

– U toj i takvoj klimi, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač porasta etnički motivisanog nasilja prema srpskom narodu, umjesto da se jasno i javno odredi prema takvim postupcima i preduzme korake u zaštiti Srba na koje je obavezna prema svom mandatu – navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prethodni članakFon der Lajen-Krišto: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji
Naredni članakŽupljanin: NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom jedan od najvećih zločina