Dodik: Ustavni sud donosio odluke bez koncenzusa

Ustavni sud BiH je donosio svoja pravila ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to su da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda i dva entiteta ravnopravni i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu, naglasio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Izmjenom pravila Ustavni sud BiH je degradirao činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama. Tokom sedmice održao sam sastanak s predstavnicima institucija i liderima partija vladajuće koalicije na kojem smo iznijeli stav da takve odluke Ustavnog suda BiH nemaju legitimitet i zato će Narodna skupština raspravljati o zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske – napisao je Dodik na svom Instagram profilu.

Predsjednik Srpske se osvrnuo i na posjetu delegacije Mađarske Srpskoj.

– Dvodnevna posjeta Viktora Orbana i delegacije Mađarske pokazala je da Srpska ima prijatelje koji razumiju našu poziciju i borbu koju vodimo za očuvanje naših prava garantovanih Ustavom BiH. Potpisana je i zajednička izjava, koja će biti osnova za dalji razvoj konkretnih poslova u okviru različitih oblasti, privrede, energetike, obrazovanja, komunikacija i saobraćaja, kao i svega ostalog što predstavlja zajednički interes Republike Srpske i Mađarske – rekao je Dodik.

Tokom nedjelje on je organizovao i prijem za sportiste iz Bijeljine, a posjetio je  i Udruženje raftera u Foči, s kojima je razgovarao o daljim ulaganjima u ovoj opštini.

Prethodni članakPljuskovi mogući i danas: Pred nama topla, ali kišovita nedjelja
Naredni članakMANASTIR ŽITOMISLIĆ SUTRA PROSLAVLJA SVETE MUČENIKE ŽITOMISLIĆKE