Dodik: Dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH

Na sastanku u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da je Srpska imala na sastanku plan o deeskalaciji krize, dok drugi nisu.

– Mi nemamo tih problema, jer BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. EU želi da ojača evropski put, a mi želimo da budemo primljenoi u nju. Ne bi trebalo da propustimo priliku, jer će oni odlučivati o prijemu nekoliko zemalja, a šteta bi bila da tu ne bude i BiH, da dobijemo status kandidata – rekao je Dodik.

Istakao je da BiH nema suverenosti.

–  BiH nema suverenost i samo se čeka šta će neko od stranaca da uradi. Dakle naš pristup podrazumijeva, da se potvrdi ustavno određenje BiH, teritorijalni integritet BiH ne smije niko da ugrožava, a EU da ojača naš evropski put. Mi želimo da bude primljeni u EU, a tražimo da sa njima razgovaramo o neophodnom paketu kao minimalnom uslovu za status ulaska u EU – navodi Dodik.

Ističe da deeskalacija podrazumijeva da se popuni Savjet ministara.

– Bošnjaci i Hrvati su u punom kapacitetu, dok se za Srbe to ne podrazumijeva. To bi moglo da dovede do krize Savjeta ministara – naveo je Dodik.

Naglasio je da Republika Srpska ni jednog trenutka nije pozivala na bilo kakvu mogućnost sukoba.

– To je politički proces koji treba poštovati kao takav. Kažu biće rata. Neće biti rata, ma koliko bi neki to željeli. Treba se vratiti na početne pozicije i poništiti ono što je donio lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit – kaže Dodik.

Dodik ističe da se treba riješiti pitanje 14 prioriteta.

– Ili svih 14 prioriteta na dnevni red, kao zakoni koji riješavaju status stranih sudija – kaže Dodik.

– Naše mjere su uvijek mjere akcije. Ustavni sud neka poništi sve što je lažni visoki predstavnik donio, onda ćemo i mi reagovati. Ako neko hoće rješenje, neka se vrati na početak. Srpsku optužuju da ne bira sudije, a Federacija to isto ne može da uradi. Neka se povuče lažni visoki predstavnik kao i njegove odluke. Mi kažemo da on nije legitiman, ne postoji odluka Savjeta bezbjednosti UN o njegovom djelovanju. Uporno pokušavaju da guraju svoju agendu – ističe Dodik.

Naveo je da imovina BiH ne postoji.

– Postoji oblik imovine entiteta. Apsolutno ne prihvatamo nikakva riješenja što predlažu strani stručnjaci, za nas je to pitanje riješeno. BiH nije ni Sarajevo, ni Mostar, ni Banjaluka nego to sve zajedno – poručio je Dodik.

U sjedištu Delegacije EU u Sarajevu održan je sastanak najviših zvaničnika Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, premijer FBiH Nermin Nikšić, lider HDZ BiH Dragan Čović, lider NiP Elmedin Konaković i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Oni su se sastali sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom i generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU, Angelinom Ajhorst.

Prethodni članakPetropavlov manastir proslavio krsnu slavu
Naredni članakHDZ BiH: Do jeseni mijenjati izborno zakonodavstvo