HDZ BiH: Do jeseni mijenjati izborno zakonodavstvo

Iz HDZ-a BiH istakli su da ostaju apsolutno predani ubrzanju EU puta BiH i da do jesni BiH mora mijenjati izborno zakonodavstvo, te pozvali na dalji rad na funkcionalnosti Federacije BiH.

– HDZ BiH smatra da nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti. Istovremeno, HDZ BiH poziva na dalji rad na funkcionalnosti FBiH, stabilizaciju prilika i sprovođenje ustanovljenih dogovora koalicionih partnera, primarno finalizovanje imenivanja sudija u Ustavni sud iz FBiH, što bi omogućilo jačanje potrebnog povjerenja – saopšteno je iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH je istakao, nakon danas održanog sastanka političkih lidera iz Republike Srpske i Federacije BiH s izvršnim direktorom za Evropu pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, svoju opredijeljenost za ubrzanje EU puta BiH i ispunjavanje EU agende.

– Na osnovu kontinuiranih napora za ubrzanje evropskog puta BiH, te uspješno i koordinisano sprovođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutrašnjih odnosa i postizanja spoljnopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u BiH na potpunu posvećenost sprovođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku – navedeno je u saopštenju.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, HDZ BiH je apelovao na sprovođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu.

– Pozdravljamo inicijativu predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto za isticanje zastave EU u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Savjeta ministara, a koja će se naći na dnevnom redu Savjeta ministara sutra – navedeno je u saopštenju.

HDZ BiH je apelovao da se, bez odlaganja, hitno usvoje zakon o sudovima BiH i zakon o sprečavanju sukoba interesa na Savjetu ministara i upute u parlamentarnu proceduru, te da se bez odlaganja usvoji zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH je pozvao već uspostavljene radne grupe, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon prošlogodišnjih izbora, na hitan rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome da se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda, te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva.

Prethodni članakDodik: Dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH
Naredni članakOcu Koste K. zabranjeno da raspolaže svojim novcem