Naslovnica Vijesti Hercegovina Petropavlov manastir proslavio krsnu slavu

Petropavlov manastir proslavio krsnu slavu

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Petropavlovom manastiru kod Trebinja povodom praznika posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se praznuje danas.

Obraćajući se mnoštvu vjernika, iguman manastira Duži jeromonah Teofil rekao je da od apostola Petra i Pavla teško da ima različitijih ljudi, jer je Petar bio oženjen, propovijedao neznabošcima i poznavao Isusa Hrista još u samim počecima njegove misije na Zemlji, a Pavle nije bio oženjen, propovijedao je Judejima i Hrista je upoznao tek po vaskrsenju.

“Obojica su padali i spoticali se, što je ljudski, ali je ljudski i ustati se i ići dalje. Tome nas uče naši prvovrhovni apostoli Petar i Pavle – da Bog stvara originale, da različiti ljudi mogu zajedno da rastu u bašti Božijoj, uz uslov jedinstva vjere i zajednica Svetog Duha”, naveo je jeromonah Teofil.

Slava petropavlovog manastira trebinje3.jpg

Igumanija Petropavlovog manastira mati Pavla rekla je da je raduje što se na krsnoj slavi ove svetinje okupio veliki broj ljudi.

“Temelji ovog manastira datiraju iz četvrtog vijeka i sve do danas kroz razne nevolje opstajao je kako on, tako i pravoslavna vjera. Manastir je obnovljen, tako se i obnovio naš narod”, kazala je mati Pavla.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je današnji praznik.

“U Petropavlovom manastiru se uvijek osjeti duh vjere. Pravoslavna vjera i crkva sačuvali su naš narod kroz vijekove, zato je ova sabornost veoma važna”, naveo je Ćurić.

Slava petropavlovog manastira trebinje2.jpg

Slava petropavlovog manastira trebinje1.jpg

Slava petropavlovog manastira trebinje4.jpg

Trebinjelive

 

 

Prethodni članakVrućine odnijele prvu žrtvu u Italiji, Španiju očekuje 44 stepena
Naredni članakDodik: Dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH