Đukić Dejanović: Dječak koji je počinio ubistva u “Ribnikaru” nastaviće obrazovanje u drugoj školi

Maloljetni K. K., učenik koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, osnovno obrazovanje završiće u školi “Dr Dragan Hercog”, saopštila je ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ “Vladislav Ribnikar”, ali je objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci iz škole K. K., dječaka koji je u maju počinio zločin u toj školi na Vračaru.

– Pretpostavljam da će dobiti ukor, što znači negativnu ocjenu iz vladanja. Zakon kaže da ona djeca koja su u zdravstvenim ustanovama zbog liječenja i sličnih razloga, postaju učenici OŠ “Dr Dragan Hercog”, pošto je osnovno obrazovanje obavezno – rekla je Đukić Dejanovićeva.

Objasnila je da, kada ljekari na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu “Dr Subotić” budu dali pristanak, K. K. će u skladu sa zakonom nastavi školovanje, a škola “Dr Dragan Hercog” je namjenjena za takve slučajeve.

Nastavničko vijeće može da izrekne disciplinsku mjeru i ta mjera može biti ukor nastavničkog vijeća, što praktično znači jedinicu iz vladanja.

– Iz činjenice da maloljetni K. K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u “Dr Subotića”, OŠ “Dr Dragan Hercog” je ta u koju takvi đaci idu i za njih se pravi poseban program. To su djeca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno – objasnila je ministarka.

Navela je da je to škola o kojoj brinu 87 profesora za djecu koja iz različitih razloga, najčešće bolesti, ne mogu da pohađaju nastavu.

– Ta škola ne liči na druge škole u Beogradu ili Srbiji, jer nastavnici imaju potpuno drugačije programe. Njih pohađaju uglavnom djeca koja se dugo liječe u beogradskim bolnicama – objasnila je Đukić Dejanović.

Prethodni članakMINISTAR ČABRIĆ U NEVESINjU: INSTITUCIJE SRPSKE STOJE UZ UDRUŽENjA I KLUBOVE
Naredni članakPoložen kamen temeljac za izgradnju škole u I.N. Sarajevu; Zvaničnici poručili: Izgadnjom ovog objekta gradimo budućnost Srpske