DJECI USKRAĆEN SRPSKI JEZIK, ODRASLIMA RADNA MJESTA, A SVIMA ASFALT

U Glamoču, koji je nekada imao 13.000 mještana, a danas tek 3.000, brojni su problemi sa kojima se suočavaju srpski povratnici – srpskoj djeci uskraćeno je izučavaju maternji jezik, nemaju asfaltirani put nego makadam do Drvara, a radna mjesta se popunjavanju radnicima iz Livna, kažu u ovoj opštini.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je da velike probleme stvara i regionalni makadamski put koji povezuje opštine Glamoč i Drvar.

“Asfaltiranje je od velike važnosti, sramota je reći da su dvije opštine u 21. vijeku spojene makadamom”, istakao je Radivojša, te pozvao vlasti FBiH i BiH da pomognu u rješavanju problema makadamskog puta.

Radivojša je rekao da je problem srpskih đaka u Glamoču i neizučavanje maternjeg jezika u školama, te da su roditelji i lokalna vlast izgubili volju jer godinama unazad vode ovu borbu.

“Čak i onda kada nam je Vlada Livanjskog kantona slala odgovore da nema novca, opština Glamoč je slala odgovore da ćemo mi obezbijediti sredstva za nastavnike srpskog jezika. Nadam se da će ova država konačno naći sluha i da ovaj problem riješi jer je Ustavom zagarantovano izučavanje maternjeg jezika”, ukazao je Radivojša.

On je dodao da problem neizučavanja maternjeg jezika hitno treba riješiti na nivou BiH.

“Glamoč je nekada imao 13.000, a danas svega 3.000 stanovnika. Nedostaje radnih mjesta jer ljudi iz Livna dolaze da rade u preduzeća i ustanove u Glamoču. To je katastrofalna situacija za sve naše stanovnike bilo koje vjere i nacije”, naveo je Radivojša.

On je napomenuo da bi “oživljavanju Glamoča” pomoglo otvaranje pogona u kojem bi žene bile zaposlene.

Radivojša je naveo da se popravio odnos vlasti FBiH prema Glamoču unazad nekoliko godina, da pomažu, ali da to ipak nije dovoljno.

“Uradili smo dosta projekata u našoj lokalnoj zajednici iz budžeta FBiH, posebno iz federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali ta pomoć i dalje nije dovoljna jer je Glamoč nerazvijena opština sa malim brojem stanovnika”, rekao je Radivojša.

Prethodni članakMILIVOJEVIĆ: NAPADI NA SVE ŠTO IMA SRPSKI PREDZNAK
Naredni članakUpaljen meteoalarm za veći dio BiH zbog grmljavine