MILIVOJEVIĆ: NAPADI NA SVE ŠTO IMA SRPSKI PREDZNAK

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević navodi da su na području Mostara vrlo česti napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve, na groblja, kao i na svakoga ko ponese bilo kakva obilježja srpskog naroda ili čak ćirilicu koja ne može ostati ni na saobraćajnim znakovima u ovom dijelu BiH.
”Samo u posljednjih godinu dana na području Mostara imali smo više napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve. U decembru prošle godine devastirana je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru koja još nije ni obnovljena na način da su pokidani kablovi kako bi crkva ostala u mraku i kako se ne bi čula zvona. Osim velike materijalne šteta koja je napravila dugoročne posljedice, to je bila i jako ružna poruka Srbima na ovom području”, kaže Milivojević.
On dodaje da je osim ovoga slučaja bilo još niz napada na crkvenu imovinu, ali i na groblja na kojima su ostavljane jezive poruke.
”Zabrinjavajuće je i to što počinioci za ove slučajeve nikada nisu pronađeni i procesurani”, ističe Milivojević.
Napominje da su se u ovoj godini na području Mostara dogodila i dva incidenta kada su napadnute osobe koje su nosile obilježja sa ćiriličnim natpisima. ”U jednom slučaju počinioci napada nisu pronađeni, iako se sve dogodilo u Starom gradu u sred bijela dana, a i za drugi koji se dogodio u sportskoj dvorani javnost je obavještena da su neki od napadača identifikovani, a da li su kažnjeni nije poznato”, dodaje.
Prema njegovim riječima položaj srpskog naroda nije ravnopravan sa druga dva konstitutivna naroda u federaciji BiH, a to se ogleda u mnogim segmentima.
”Kada je u pitanju zapošljavanje u državne institucije tu je pristup Srbima gotovo nemoguć. Znamo da su Ustavom zagarantovane kvote koje bi svaki narod trebao popuniti, međutim to se ne poštuje. Od nekih 19 posto koliko bismo, kada je u pitanju Mostar, trebali imati, Srbi dobiju oko tri posto učešća”, naglašava Milivojević.
On ističe da se na taj način grubo krše i gaze prava srpskog naroda i direktno ugrožavaju egzistencijalna prava.
”Od ukupno 31 ustanove i preduzeća u Gradu Mostaru nemao nijednog rukovodioca iz reda srpskog naroda. U svim tim ustanovama imamo pet članova nadzornih odbora”, dodaje Milivojević. On ističe da u nekim javnim ustanovama nema zaposlen niko od Srba, a da je po prošlogodišnjim podacima o zastupljenosti Srba u Gradskoj upravi Grada Mostara od 493 osobe koje rade u upravi i odjelima samo dvadesetčetvoro je Srba.
Što se tiče Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ministarstava i kantonalnih institucija situacija je još poražavajuća. ”Jedina instancija u kojoj se donekle poštuje nacionalni balans i gdje postoje pozitivni pomaci u zapošljavanju srpskog naroda je MUP HNK”, dodaje Milivojević.
Milivojević kaže da prava koja garantuje konstitutivnost naroda, koju su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dobili tek prije dvije godine, ne mogu ostvariti. ”Kada je u pitanju jezik i pismo, dovoljno je navesti primjer da ćirilica ne može opstati ni na saobraćajnim znakovima, već se državna imovina devastira i uništava kako ćirilica ne bi bila vidljiva”, navodi Milivojević.
On napominje da srpska djeca na području Mostara nemaju srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta u osnovnim i srednjim školama.
”Brojni stambeni objekti na području Mostara koji su pripadali Srbima još uvijek, trideset godina nakon rata nisu obnovljeni, tako da su ti ljudi spriječeni da se vrate na svoje. Činjenica da je Saborna crkva u Mostaru jedini veliki vjerski objekat u regionu koji nije obnovljen takođe je jasan pokazatelj odnosa prema Srbima, njihovoj imovini i svetinjama na ovom području”, poručuje Milivojević.
On naglašava da je odnos federalne vlasti prema položaju i statusu srpskog naroda ignorantski, te postoje brojne institucije gdje ne radi niko od Srba niti su zastupljeni u upravljačkim strukturama.
Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.
Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, “učestale napade na povratnike” na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.

Prethodni članakGradiška: U akciji “Nikotin” pretresi na 11 lokacija
Naredni članakDJECI USKRAĆEN SRPSKI JEZIK, ODRASLIMA RADNA MJESTA, A SVIMA ASFALT