Cvijanovićeva poručila da ne ide na Samit Savjeta Evrope “To će biti još jedno ismijavanje međunarodnog prava”

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ne ide na Samit Savjeta Evrope u Rejkjavik jer će to biti još jedno ismijavanje međunarodnog prava, a u BiH su se toga previše nagledali.

Kako drugačije objasniti da se u finalnoj deklaraciji Samita poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta samo pojedinih, a ne svih članica Savjeta Evrope, što je bio sasvim opravdan i razuman prijedlog Srbije. Predloženi tekst obiluje proizvoljnim i nedosljednim političkim kvalifikacijama, kao i stavovima koji izlaze izvan okvira djelovanja Savjeta Evrope – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH kao postkonfliktna zajednica treba da ostane neutralna o pitanju bilo kojeg oružanog sukoba, ne stajući ni uz jednu zaraćenu stranu.

– Kabinet srpskog člana Predsjedništva dao je negativno mišljenje o uspostavljanju Registra o pričinjenoj materijalnoj šteti u ukrajinskom konfliktu, a što se tiče finalne deklaracije Samita i za nju je predložen negativan stav. Budući da, prema našim informacijama, predstavnik BiH na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope nije izrazio eksplicitan negativan stav o pitanju usvajanja predložene finalne deklaracije Samita, smatram da njegovo djelovanje ne odražava zvaničan stav BiH o navedenom pitanju – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da u takvim okolnostima ne želi da učestvuje u radu Samita, niti da na taj način daje legitimitet stavovima sa kojima nije saglasna.

Prethodni članakPlate i preko 1.400 KM: Neum traži sezonske radnike
Naredni članakGlumica Mirka Vasiljević pojavila se večeras u javnosti sa nevjenčanim suprugom, fudbalerom Vujadin Savićem.