Plate i preko 1.400 KM: Neum traži sezonske radnike

Predstojeće ljetovanje će biti skuplje nego ikada.

Barem tako tvrde ugostitelji i hotelijeri na Jadranu, od Hrvatske, BiH, pa sve do Crne Gore.

Ako se jednostavno uporede cijene na BiH obali s onima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, Neum je daleko jeftinija opcija.

Daleko od toga naravno da i u Neumu cijene nisu visoke, svakako da jesu, a prema izjavama hotelijera, cijene smještaja su uglavnom uvećane između 10 i 15 odsto u odnosu na Hrvatsku.

Može bolje

Predsjednikom Udruženja hotelijera opštine Neum Branimir Butigan je u razgovoru za UNU rekao neka očekivanja od predstojeće sezone, te se osvrnuo i na predsezonu, za koju kaže da je mogla biti i bolja.

Ipak, ističe da je tome kumovalo i neuobičajeno loše vrijeme, s čestim padavinama.

– Generalno imamo perioda kada je Neum potpuno popunjen, pa tu dođe momenata kada ima “rupa”. Ako ćemo realno, kakve su bile prethodne godine, ova ima trend rasta, mada je moglo bolje – pojašnjava Butigan.

Kada je u pitanju sama sezona, on očekuje da će biti itekako uspješna, jer su za to stvoreni svi uslovi.

– Nama su već godinama apsolutno popunjeni kapaciteti u sedmom i osmom mjesecu. Ide to i do septembra, mnogo je veća potražnja nego ponuda. Ono gdje možemo povećavati broj noćenja je pred i post sezona i tu treba raditi – govori.

Mix gostiju pored BiH dijaspore

Boljka gotovo svakog mjesta na Jadranu jeste nedostatak kvalitetne radne snage. Izuzetak tu nije ni Neum.

– Nije najbolja situacija, jer realno fali radne snage, ali snalazimo se. Nije sada kritično, ali iz godine u godinu je sve gore. Dakle fali nam konobara, kuhara… Oglasi su tu, nude se dobri uslovi. U hotelskom smještaju, radnici zarađuju između 1.200 do 1.400 KM, plus prekovremeni sati. Mislim da se može fino zaraditi sa prekovremenim satima – otkriva Butigan.

Kada su u pitanju turisti, Butigan nam govori da osim građana BiH i dijaspore, najviše očekuje turista iz Francuske i Poljske.

– Prvenstveno tu dominiraju Poljaci, a kasnije Francuzi, Austrijanci, Nijemci, Slovenc Može se reći pravi mix gostiju pored BiH dijaspore – zaključuje za UNU Butigan.

Prethodni članakSKINUO SE PA “ZAPLIVAO” Mreže gore zbog snimka nagog muškarca u centru Gradiške (VIDEO)
Naredni članakCvijanovićeva poručila da ne ide na Samit Savjeta Evrope “To će biti još jedno ismijavanje međunarodnog prava”