ČOVIĆ UPUTIO PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOH ZAKONA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH koji je izrađen u skladu s rezultatima dogovora predstavnika stranaka koje učestvuju u u vlasti na nivou BiH na sastanku održanom prije četiri dana.

On je naveo da to nije  prijedlog HDZ-a BiH nego ono o čemu su razgovarali predstavnici pet stranaka.

”Tu su tri elementa, jedan se element odnosi na izmjene Izbornog zakona koji se tiče Cewntralne izborne komisije, drugi element se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i treći se odnosi na tehnička pitanja ili transparentnost i  integritet izbornog procesa. To smo stavili u jednu cjelinu i to je odraz naših razgovora na zadnjem sastanku petorke”, izjavio je Čović nakon proširene sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

On je objasni da kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, s obzirom na to da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda.

Čović je dodao da se prema tom prijedlogu, ništa ne mijenja kada je riječ o izboru srpskog i bošnjačkog člana, a dodaje se uslovna kategorija za hrvatskog člana Predsjedništva.

”Onaj ko pobijedi na listi Hrvata moraće zadovoljiti uslov da je pobijedio u barem tri kantona koja su tamo definisane, ako nije u tri, onda u dva, ako nije u dva onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednomm, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uslov onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva”, objasnio je Čović.

 

On se nada da će do kraja februara izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i set evropskih zakona, kako bi  BiH u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Prethodni članakSamit “Zapadni Balkan i EU”: Zajedničko regionalno tržište od vitalnog značaja
Naredni članakDodik: Očekujem od EU da odredi precizan datum za pregovore