Samit “Zapadni Balkan i EU”: Zajedničko regionalno tržište od vitalnog značaja

U Skoplju se održava samit “Zapadni Balkan i Evropska unija”. Јedna od glavnih tema je plan Evropske unije za rast Zapadnog Balkana vrijedan šest milijardi evra.

Očekuje se da tokom samita bude govora i o najavi zabrane srpske valute na Kosovu i Metohiji. Samitu prisustvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Јan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju DŽejms O'Brajen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na skupu “Zapadni Balkan i EU” da je veoma važno da region bude povezan, da funkcionisanje tzv. zelenih traka na prelazima ima najveći značaj za Zapadni Balkan, i poručio da će kada je riječ o zajedničkom regionalnom Srbija će biti otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

– Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone, što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcjenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region – rekao je Vučić na sastanku o evrposkom Planu rasta za Zapadni Balkan.

Kada je riječ o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto obratila se putem video linka učesnicima sastanka lidera o evropskom “Planu rasta za Zapadni Balkan”, koji se održava danas u Skoplju.

Istakla je kako BiH očekuje hitno otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

– Zajednički razgovori i sastanci na kojima se govori o budućnosti EU, od izuzetnog značaja su za sve zemlje Zapadnog Balkana kao i za BiH – navela je Krišto.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja moćni simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana i odlučnu želju za transformacijom i usaglašavanjem regionalne ekonomije standardima EU.

– Ova posvećenost nije samo deklaraciona, već se ogleda kroz grantove i povoljne kredite. Pomoću Plana rasta zemlje Zapadnog Balkana sprovešće fundamentalne reforme i stvoriti snažne veze kroz regionalna tržišta. U ovom procesu pristup finansijskoj pomoći je ključni element – rekao je Kovačevski otvarajući panel diskusiju lidera regiona u Skoplju na skupu “Zapadni Balkan i EU”.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Zapadni Balkan ne treba da čeka da uđe u Evropsku uniju, već da bi trebalo pre toga svi u regionu da se međusobno povežu.

Rama je na skupu “Zapadni Balkan – Evropska unija” u Skoplju rekao da je proces integracija veoma dugačak i da je veliki jaz između onoga što dobijaju zemlje članice EU i šta dobija region u procesu evrointegracija.

– Јedna od naših susjednih zemalja, da kažete, koja je deo EU, dobije od EU svake godine 4.000 po stanovniku. Iz EU, iz budžeta, a mi ovde dobijamo 123 evra po stanovniku. To je jaz – rekao je Rama i dodao da se radi i o drugačijem načinu gledanja na region i drugačijem razumevanju regiona od strane EU.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da je plan Evropske unije o brzom razvoju Zapadnog Balkana velika šansa za ceo region, posebno za privlačenje stranih investitora.

Na panel diskusiji na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Skoplju, Spajić je rekao da je boravio u Davosu i da je razgovarao sa 52 investitora iz Evrope.

Prethodni članakU BiH najmanje 50.000 patoloških kockara, među njima sve više maloljetnika
Naredni članakČOVIĆ UPUTIO PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOH ZAKONA